Догори
Дати відгук

У МОЗ розповіли про процедуру отримання COVID-сертифіката про одужання

Отримати його зможуть не всі перехворілі. І не зараз.

2 хв на прочитання22 Жовтня 2021, 13:00
COVID-19 COVID-19
Поділитись:

GreenPost звернувся до МОЗ із проханням роз’яснити механізм отримання сертифікату про одужання особи від COVID-19, зокрема, якщо людина перехворіла в легкій формі та не зверталася до закладу охорони здоров’я.

В офіційній відповіді на наш запит МОЗ відповів, що наразі COVID-сертифікат, що формуватиметься на підставі одужання пацієнта, перебуває на етапі тестування. 

Його розробкою займаються Міністерство охорони здоров’я разом із Міністерством цифрової трансформації та Національною службою здоров’я. 

Випуск COVID-сертифіката про одужання регулюється постановою Кабінету Міністрів України № 677.

Підставою для отримання COVID-сертифіката стане одужання особи, якщо перед цим діагноз був підтверджений позитивним ПЛР-тестом. Документ може бути отриманий не раніше 14-го дня після встановлення діагнозу.

«Важливо, що і факт захворювання (позитивний ПЛР-тест), і факт одужання мають бути підтверджені в електронній системі охорони здоров’я», — ідеться у повідомленні.

МОЗ розповідає, що такий сертифікат буде чинним 180 днів із моменту встановлення діагнозу. Оформити його можна буде в додатку «Дія». Коли він стане доступним для користувачів, його також можна буде використовувати для поїздок громадським транспортом між регіонами. 

Отримання паперових довідок про факт перенесеної коронавірусної хвороби наразі не передбачено законодавством, повідомляє МОЗ.

Отже, отримати сертифікат, який урівняє перехворілих у правах із вакцинованими, зможуть лише ті, хто захворів нещодавно. Перехворілі раніше та/або ті, хто не звертався до лікарів, позбавлені можливості отримати сертифікат, навіть якщо можуть довести факт хвороби аналізом на антитіла чи Т-клітини.

Також ми розповідали, чому вакциноскептики застерігають від купівлі COVID-сертифікатів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я