Догори
Дати відгук

Щоб попит не породжував пропозицію: вакциноскептики застерігають від купівлі COVID-сертифікатів

Тактичний виграш може обернутися стратегічною поразкою.

3 хв на прочитання20 Жовтня 2021, 10:02
Фото: Ковід-сертифікат Фото: Ковід-сертифікат
Поділитись:

Коментуючи для GreenPost збільшення пропозицій про продаж фальшивого COVID-сертифікату, очільниця ГО «Вакцинація: вільний вибір» Вероніка Сідоренко нагадала, що ринок «довідок без вакцинації» існує в Україні вже давно.

Такі оголошення поширюють у месенджерах.

«Деякі батьки, не маючи змоги боротися з бюрократичною машиною та директорами освітніх закладів, які виконували вказівки замість закону, вдавались до подібних дій. Утім, за моїми спостереженнями це явище не було масовим. Тепер же, коли українці фактично поставлені перед вибором «не їсти або вакцинуватись», це питання почало поставати частіше. Майже відразу з'явились і відповідні пропозиції», — говорить Вероніка Сідоренко.

Активістка розповідає, що пропозиції купити COVID-сертифікат щодня вкидають до соціальних мереж. Вона відзначає, що ці розсилки досить агресивні, їхні виконавці не бояться відкрито пропонувати свої послуги. В особистому спілкуванні вони запевняють, що з ними «нічого не зробиш», вони все одно будуть заходити та кидати рекламу. Інструменти, пропоновані соцмережами для блокування таких користувачів, не працюють або вони мають змогу їх обходити.

«Така ситуація наштовхує на думки щодо підґрунтя цих «організацій» та їх цілей. Як громадська організація, яка виступає за дії та рішення у правовому полі, ми підкреслюємо небезпеку подібних способів вирішення ситуацій, пов’язаних із вакцинацією», — наголошує Вероніка Сідоренко.

Активістка нагадує, що підробка та використання підроблених документів є кримінальною справою та карається ст. 358 Кримінального кодексу України.

«З погляду охорони здоров'я цей крок може бути зрозумілим, адже кожна людина має повне право не ризикувати своїм здоров’ям (а будь-яка вакцина, згідно з анотацією виробника та науковими дослідженнями, має серйозні побічні ефекти та протипоказання). Втім, сьогодні інституції виконавчої влади вдаються до безпрецедентних кроків, фактично перетягуючи повноваження законодавчої влади та намагаючись обмежити права людей. В Україні фактично вакцинація є примусовою, адже ставити людину перед вибором: робота, придбання товарів першої необхідності або вакцинація — це примус», — констатує Вероніка Сідоренко.

Вона наголошує, що навіть у такій ситуації з погляду медицини й науки купівля COVID-сертифікату — негативний крок, адже забезпечує формування неправдивої статистики. Людина із сертифікатом може захворіти та має бути внесена до статистики як вакцинована хвора. Так само якщо людина із сертифікатом не захворіла, вона внесена до статистичних реєстрів як вакцинована, здорова, така, що не отримала ускладнень від вакцини.

«Отже, підробки сертифікатів становлять тимчасове вирішення проблеми для тих людей, хто не має можливостей захищатися у правовому полі. Втім, враховуючи перші два аспекти, це рішення може обернутись негативно у випадку викриття підробки або введення обов’язкової вакцинації проти COVID-19 на підставі начебто висловленої громадянами готовності вакцинуватись (після досягнення значного відсотку охоплення сертифікатами)», — узагальнює Вероніка Сідоренко.

Також ми розповідали про просту схему підробки COVID-сертифікатів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора