- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- У Мінагрополітики оцінили стан свинарства та м'ясопереробної галузі країни
У Мінагрополітики оцінили стан свинарства та м'ясопереробної галузі країни
Напрямок свинарства треба розвивати в контексті євроінтеграції та відкриття нових ринків.
У Мінагрополітики під головуванням Міністра Віталія Коваля провели нараду з представниками громадських організацій м’ясної галузі. Обговорили проблеми та перспективи напрямку свинарства.
Голова відомства зазначив, що одним з пріоритетів роботи міністерства є розвиток тваринництва та глибинна переробка, виробництво агропродукції з доданою вартістю. Важливим є розвиток сектору в контексті євроінтеграції та відкриття нових ринків. Зокрема, щодо експорту свинини.
“На сьогодні українці споживають 36% свинини від всієї м’ясної продукції на рік. Це хороший показник. Разом з тим, експорт свинини складає всього 3 тисячі тонн щороку. Ці показники потрібно змінювати”, - зазначив Міністр.
ФОТО: Свинарство / pigua.info
Віталій Коваль наголосив, що Мінагрополітики важливо чути думки асоціацій та бізнесу, аби стратегія була ефективною. За його словами, розвивати тваринництво – це не швидкий процес, але його потрібно розпочинати уже. Адже село, де є фермер, це про розвиток та стабільність.
Обговорили також питання боротьби з африканською чумою свиней. Зокрема, посилення заходів біобезпеки, аби запобігти поширенню хвороби. Мінагрополітики надіслало лист до Генерального директорату з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів (DG SANTE) Європейської комісії щодо можливості використання незареєстрованих в ЄС вакцин, переліку зареєстрованих вакцин та досвіду інших країн стосовно ефективності їх застосування.
Домовилися спільно з профільними асоціаціями сформувати конкретні пропозиції для подальшого розвитку галузі. Також очікуємо від них перелік спеціальностей, яких сьогодні потребує галузь свинарства. Аби скоригувати державне замовлення та забезпечити галузь відповідними кадрами.
Довідка. Станом на 1 жовтня 2024 року в Україні нараховується 4,9 млн поголів’я свиней (станом на 1.01.2022 року – 5,6 млн поголів’я). Виробництво свинини за 9 місяців 2024 року склало 487 тис. тонн. Згідно з прогнозами, рівень споживання свинини на одну особу в Україні в 2024 році складе 19,4 кг.
Більше новин читайте на GreenPost.