Догори
Дати відгук

У Львівській області — випадок хантавірусу. Як не захворіти

Симптоми, кажуть лікарі, подібні до лептоспірозу.

2 хв на прочитання26 Січня 2021, 14:51
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Крім пандемії коронавірусу та появи його мутацій, в Україні зафіксований випадок  рідкісного хантавірусу. Інфекційне захворювання виявили у 40-річного жителя Дрогобицького району. 

Хантавірус   передається людині від гризунів.  Лікарі розповіли ТСН, як чоловік міг інфікуватись і як вберегтись від хвороби. 

Відомо, що чоловік звернувся до лікарні ще у грудні з високою температурою, болем у м’язах і висипанням на тілі. Симптоми, кажуть лікарі, подібні до лептоспірозу, втім столична лабораторія виявила хантавірус.

Перебіг хвороби у пацієнта був тяжкий — у нього розвинулася ниркова недостатність, через це його перевели в обласну лікарню. Нині чоловік уже почувається добре.

Інфекціоністи кажуть, що хвороба зазвичай не передається від людини до людини. Джерело зараження — гризуни. Торік у регіоні був зафіксований лише один випадок цієї недуги.

«Заходи профілактики такі ж, як заходи профілактики кишкових інфекцій, підручного гепатиту А, лептоспірозу: перше — ми миємо руки, а друге — ми миємо продукти харчування перед тим, як їх споживаємо. Ми споживаємо воду або з гарантованих джерел водопостачання, або кип’ятимо її перед вживанням», — розповіла головна санітарна лікарка Львівщини Наталія Тімко

В минулому році в Китаї чоловік помер від хантавірусу. Цю інформацію опублікував ряд видань, зокрема китайське Global Times.

Хантавірус, також відомий як епідемічна геморагічна лихоманка (або геморагічна лихоманка з нирковим синдромом), є гострим інфекційним вірусним захворюванням, яке переважно характеризується лихоманкою, кровотечею та пошкодженням нирок.

Взагалі існує 21 вид хантавірусів. Назва пішла від виявленого в 1978 році у Південній Кореї збудника корейської геморагічної лихоманки. Його виявили біля річки Хантан.

За даними довідника MSD хантавіруси виявляються у всьому світі в диких гризунів, які поширюють вірус протягом усього життя через сечу та екскременти.

Відомо, що ВООЗ пророкує світові ще довгі роки пандемії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.