Догори
Дати відгук

У коронавірусних хворих може «поїхати дах»

Медики розповіли про ускладнення, які може спричинити хвороба на мозок

2 хв на прочитання02 Липня 2020, 22:23
Поділитись:

Коронавірус може стати причиною появи ускладнень, що впливають на роботу мозку. Зокрема, нове дослідження пов’язує небезпечну інфекцію з інсультом і психозом. Виявлення такого зв’язку непокоїть через можливий тяжкий вплив хвороби на деяких пацієнтів. Про це повідомляє УНІАН із посиланням на The Guardian.

Однак дослідження, внаслідок якого медики дійшли до такого висновку, невелике та ґрунтується лише на спостереженнях лікарів. Тому його дані не можуть дати вичерпної картини поширеності таких ускладнень COVID-19. Медичні експерти вважають, що висновки вказують на потребу вивчити, як саме впливає хвороба на мозок, а також яке лікування варто призначати в таких випадках.

«Стає дедалі більше повідомлень про зв’язок COVID-19 і можливих неврологічних чи психіатричних ускладнень. Але до цього часу вони зазвичай стосувалися спостережень, які обмежувалися десятьма пацієнтами чи менше», — сказав автор нового дослідження з Університету Ліверпуля Бенедикт Майкл. 

«Ми ж провели перше загальнонаціональне дослідження про неврологічні ускладнення, пов’язані з COVID-19. Однак важливо зауважити, що воно зосереджене на досить тяжких випадках захворювання, які потребували госпіталізації», — додав він. 

Дослідження було проведене в лікарнях Великої Британії під час гострої фази пандемії у квітні. Майкл і його колеги попросили лікарів передати клінічні деталі про пацієнтів із коронавірусом, які страждали від низки неврологічних і психіатричних розладів, потенційно спричинених хворобою. 

Серед 125 випадків, дані про які були досить детальними, найбільш поширеним ускладненням виявився інсульт. Його зафіксували у 77 пацієнтів. У 57 пацієнтів інсульт був спричинений закупоркою судин мозку, а у дев’яти він почався через крововилив. Ще в одного пацієнта інсульт був пов’язаний із запаленням кровоносних судин у мозку. Раніше лікарі помічали, що COVID-19 може спричинити запалення й закупорку судин у легенях й інших частинах тіла. 

Також дослідники виявили, що ще у 39 пацієнтів спостерігалися ознаки спантеличення чи зміни в поведінці через змінений психологічний стан. Серед них у семи виявили запалення мозку або енцефаліт. У решти з цієї групи діагностували різні психіатричні відхилення включно із психозом. Всі ці діагнози були новими.  

Тим часом, юрист повідомив, що МОЗ засекретило документ, на підставі якого вводився карантин.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання6 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора