Догори
Дати відгук

У Франції вперше жінка народила малюка після трансплантації матки

Орган їй пожертвувала рідна матір

1 хв на прочитання18 Лютого 2021, 06:40
Фото REUTERS - У Франції жінка вперше народила малюка після трансплантації матки Фото REUTERS - У Франції жінка вперше народила малюка після трансплантації матки
Поділитись:

У Франції народилась перша дитина після трансплантації матки. Загалом у світі було лише близько 20 таких випадків. Про це повідомляє MedicalXpress.

Француженка Дебора народилася без матки через рідкісний синдром МРКГ, але вагіна та повноцінні яєчники в неї були присутні. У березні 2019 року їй зробили пересадку матки від її власної матері, якій тоді було 57 років. Після того, як орган прижився, жінці зробили ЕКО, використовуючи для нього її власні яйцеклітини та сперматозоїди її чоловіка.

На момент пологів 36-річна Дебора була на 33 тижні вагітності. Так 12 лютого вона народила здорову дівчинку вагою 1 кілограм 845 грамів. Пологи приймали у лікарні Фош, що під Парижем.

"Мати й дитина почувають себе добре", – сказав завідувач відділення гінекології, акушерства та репродуктивної медицини лікарні Жан-Марк Аюбі.

Аюбі також пояснив, що трансплантат для Дебори не планувався на постійній основі. Це була тимчасова трансплантація, яка була призначена тільки для того, щоб дозволити їй мати дитину.

Перші пологи після трансплантації матки відбулися у Швеції у 2014 році. Загалом у світі після трансплантації матки сталося близько 20 пологів.

Деякі жінки з пересадженими матками вже народили вдруге.

Нагадаємо, лікарі розповіли, які три "здорові" звички скорочують життя.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.