«У деяких місцях уже назрівають відключення»: бум ШІ ставить під загрозу глобальне енергопостачання

1 хв на прочитання01 Вересня 2024, 11:16
Фото з відкритих джерел

«Нова цифрова важка промисловість».

Центри обробки даних штучного інтелекту споживають надто багато електроенергії, розповідає Deutsche Welle із посиланням на сайт німецького каналу n-tv. Дослідники припускають, що найбільшими у світі споживачами електроенергії незабаром стануть «не алюмінієві заводи чи сталеливарні підприємства, а центри обробки даних для розвитку штучного інтелекту», називаючи цю галузь «новою цифровою важкою промисловістю».

«Вона споживає стільки ж енергії, скільки цілі країни. У деяких місцях уже назрівають відключення», — зазначають автори статті.

Ідеться про найбільше у світі скупчення дата-центрів в окрузі Лаудун у північній Вірджинії, що всього за півгодини їзди на захід від Вашингтона. Тут працюють або будуються майже 350 серверних ферм, розкиданих по невеликих містечках, загальна площа яких становить близько 3 км2. Аналітики інвестиційної компанії TD Cowen попереджають, що у найближчі кілька років у північній Вірджинії та деяких районах Огайо, ще одній гарячій точці хмарної індустрії, може виникнути дефіцит енергопостачання.

Причина цього — енергетичний голод, спричинений бумом ШІ. Відколи Google, Amazon і Microsoft вступили в «гонку озброєнь» у галузі розробки генеративного штучного інтелекту, світовий попит на складські приміщення зріс як ніколи раніше — а разом із ним і світове споживання електроенергії.

«Тільки у США в першій половині року до електромережі було підключено більше нових електростанцій, ніж за останні 20 років», — ідеться в матеріалі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: