Догори
Дати відгук

У Чорнобилі радіація небезпечніша ніж вважали: вона знищує комах

1 хв на прочитання22 Жовтня 2020, 22:55
Поділитись:

У Чорнобильській зоні відчуження негативний вплив радіації на екосистему виявився більший, ніж передбачалося. Таких висновків дійшли вчені після проведення досліджень на комах, а саме на джмелях, які піддалися впливу радіації. Як пояснили вчені, джмелів вони вибрали через їх вирішальну роль у запиленні. Повідомляє Phys.org.

Дослідження опублікували в журналі Proceedings of the Royal Society B. Ця робота спрямована на з'ясування того, як іонізуюча радіація впливає на комах, які зазвичай вважаються більш стійкими, ніж інші види.

"Попередні лабораторні дослідження показують, що комахи відносно стійкі до радіації; проте деякі польові дослідження в Чорнобильській зоні відчуження показують серйозні побічні ефекти при значно нижчих потужностях доз радіації, ніж очікувалося", - пишуть автори.

Вчені з Шотландії та Німеччини піддали джмелів в лабораторних умовах впливу різних рівнів радіації. Рівні доз, зіставні з Чорнобильською зоною відчуження (50-400 мкГр/год), порушували відтворення джмелів і гальмували ріст колоній, але не впливали на вагу чи тривалість життя колоній.

У результаті відтворення колоній скоротилося на 30-45% при дозах опромінення, які раніше вважалися занадто низькими для впливу на комах. 

Зважаючи на нові дані про негативний вплив радіації комах та їх зниження запилення рослин дослідники закликали до перегляду міжнародних рамок радіологічного захисту навколишнього середовища.  

Нагадаємо, пожежі в Чорнобилі: в Кабміні вирішили, як будуть запобігати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.