Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • У більшості з нас не так і багато сексу в житті, і ваші друзі теж не виняток, але на це є причини — експерт

У більшості з нас не так і багато сексу в житті, і ваші друзі теж не виняток, але на це є причини — експерт

Статистика про те, що «більшість людей займаються сексом 2,5 рази на тиждень» ніколи не була правильною.

9 хв на прочитання15 Липня 2024, 23:06
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

У світі, одержимому успіхом і порівнянням, легко відчути, що ви єдиний, хто не живе захоплюючим, наповненим сексом життям. Реальність така, що наші уявлення про частоту сексуальних контактів сильно викривлені і безнадійно неточні: більшість із нас вважає, що всі інші займаються сексом набагато частіше. І це робить нас нещасними. Час перевірити реальність, вважає британська експертка Трейсі Кокс.

Те, як часто ми займаємося сексом, залежить від багатьох факторів. Забудьте про п'яні хвастощі та сексуальні пости в Інстаграмі — ось що дійсно розкриває те, що відбувається в чужих спальнях.

Скільки вам років

Що молодші ви, то більше у вас сексу, і відповідно навпаки. Цим нікого не здивуєш: з віком рівень нашої енергії падає, як і рівень гормонів, які підживлюють наш сексуальний потяг.

Що вас може здивувати, так це те, як швидко падає наша пікова частота — починаючи з дуже молодого віку.

Чоловіки та жінки у віці від 20 до 30 років займаються сексом у середньому вісім-дев'ять разів на місяць. Через два роки ця частота знижується до шести разів на місяць. Люди до 25 років займаються сексом близько одинадцяти разів на місяць, але навіть вони роблять це тим рідше, чим довше живуть зі своїм партнером.

Це підводить до другого найважливішого фактору, що впливає на частоту сексу.

Як довго ви разом

За даними одного дослідження (Архів сексуальної поведінки), пари займаються сексом 146 разів на рік у перший рік спільного життя. На другий рік частота знижується до 86 разів.

Так. Настільки швидко падає.

Чому бажання зменшується, що довше ми разом? Тому що бажання любить нові речі — а нове тіло, з яким можна займатися сексом, найкраще з усіх! Ми також хочемо того, чого не можемо мати: секс нашвидкуруч 24/7 може приглушити найжвавіше лібідо.

Крім того, надмірне знайомство призводить до «ефекту брата чи сестри». Що ближче ви стаєте до свого партнера, то менше ви його жадаєте. Затишок і зв'язок підживлює любов, а не бажання. Падіння частоти з часом ще більш драматичне, якщо ви жінка.

Якої ви статі

Що довше тривають стосунки, то більше знижується бажання жінки займатися сексом.

Німецьке дослідження показало, що якщо на початку стосунків 60 % жінок хочуть частого сексу, то через чотири роки цей показник знижується до менш ніж 50 %, а через 20 років падає до 20 %.

Через чотири роки стосунків менше половини 30-річних жінок хотіли регулярного сексу. Лібідо чоловіків, як правило, залишалося стабільним протягом усього періоду стосунків.

Чому жінки відмовляються від сексу швидше, ніж чоловіки?

Нудьга — великий фактор.

Американський секс-терапевт Ян Кернер дослідив 341 респондента, які перебувають у тривалих стосунках: жінки вдвічі частіше, ніж чоловіки, повідомляли, що їм було нудно в перший рік і в перші три роки стосунків.

На жінок також сильніше впливає інший важливий фактор, який визначає, як часто пара «займається цим».

Наскільки гарний секс, коли він у вас є

Що якісніший секс, то частіше ви будете ним займатися.

Правило «якість переважає кількість» проходить через усі авторитетні дослідження: пари, які повідомляють про вищий рівень сексуального задоволення, займаються сексом частіше. Приблизно вдвічі частіше, ніж пари, які не мають високого рівня задоволення.

Ніхто не має чудового сексу постійно. Це нормально, коли від 5 до 15 % сексуального досвіду є посереднім або незадовільним. (Якщо ви не «зазнаєте невдачі», значить, ви не пробуєте щось нове.) Та якщо цей показник перевищує норму, у вас можуть виникнути проблеми.

Яким є ваш природний сексуальний потяг

Те, як часто ми прагнемо сексу, частково визначено: це генетичний фактор. Інформація, яку ви отримуєте про секс у дитинстві, також впливає на бажання у дорослому віці, як і будь-який травматичний досвід.

Якщо ви обоє маєте сильний потяг до сексу, ви будете парою, яка займається сексом найчастіше. Незважаючи на те, що лібідо у всіх підвищене на початку, це, як правило, швидко стає очевидним.

Від того, як часто ви займаєтеся сексом у перший рік спільного життя, залежить, як часто ви будете займатися сексом надалі. Дослідження показують, що це встановлює закономірність — якщо ви займаєтесь сексом вище середнього, це продовжується навіть через два роки, коли настає точка спаду.

Це також правда, що людина з найнижчим сексуальним потягом встановлює кількість сексуальних контактів у парі. Рідко, якщо взагалі коли-небудь, вирішується питання про те, скільки людина з вищим сексуальним потягом хотіла б займатися сексом.

Чому статистичні дані про секс так різняться? І реальні факти про секс, які вам потрібно знати

Багато з того, у що ми віримо про секс, не відповідає дійсності.

Існує причина, чому ви завжди знаходите суперечливі статистичні дані про секс, тому що:

  • Деякі дані є самозвітними. Вони покладаються на те, що люди говорять правду — а вони часто не говорять.
  • Чоловіки схильні переоцінювати кількість партнерів і частоту статевих контактів, а жінки — недооцінювати. Незважаючи на те, що опитування зазвичай анонімні, все ще існує глибоко вкорінений страх, що хтось якимось чином дізнається, що це саме ви.
  • Середній показник може бути спотворений людьми на крайніх позиціях. «Середнє» не є точним способом вимірювання чогось. Це означає, що цифри були просто складені і поділені на кількість респондентів. 18-річні, які паруються, як кролики, об'єднуються з 80-річними, які паруються раз на рік або не паруються взагалі. Медіана або мода (найпоширеніше значення) дає більш точну картину, але рідше цитується.
  • ЗМІ спрощують або перебільшують, аби зробити цікаву історію.
  • Всім відомо, що статистику можна перекрутити відповідно до свого погляду; багато статистичних даних цитується в популярних ЗМІ без повного пояснення ходу або нюансів даних.
  • Журналіст пише під стиль видання, і мало кому потрібні детальні пояснення.

Сверблячка семи років — це міф. Так називався фільм із Мерилін Монро в головній ролі, в якому була вигадана книга, написана вигаданим автором, який стверджував, що чоловіки заводять інтрижки після семи років шлюбу. Ніколи не було жодних доказів, які б це підтверджували, але це залишається часто цитованою статистикою.

Статистика «більшість людей займаються сексом 2,5 рази на тиждень» ніколи не була правильною. Вона виникла на основі ранніх досліджень і була неправильно інтерпретована ЗМІ. Сучасні, більш надійні опитування та дослідження показують, що люди займаються сексом набагато рідше.

Ваші друзі насправді не займаються сексом більше, ніж ви. В одному університетському дослідженні студенти підрахували, що їхні друзі займаються сексом 14 разів на місяць. Реальна цифра становила від чотирьох до шести разів на місяць.

Ми займаємося сексом менше, ніж будь-коли раніше. Ми перебуваємо посеред всесвітньої сексуальної посухи. Більше дорослих британців повідомляють, що взагалі не займалися сексом протягом останнього місяця, порівняно з даними десятирічної давнини. Кількість дорослих американців, які повідомили про відсутність сексуальної активності протягом останнього року, досягла історичного максимуму у 2018 році. Спад сексуальної активності, схоже, має глобальний характер: Австралія, Фінляндія та Нідерланди спостерігають схожі тенденції. В Японії у 2015 році 43 % людей віком від 18 до 34 років були незайманими.

Більшість людей не залишають стосунків без сексу. За даними Journal of Marriage and Family, 74 % подружжя, яким постійно відмовляють у сексі, залишаються у стосунках через кохання.

В американському дослідженні, в якому взяли участь понад 70 000 осіб (онлайн-опитування The Normal Bar), взяли участь 8240 учасників, яким було 50 і більше років. 33 % цих пар сказали, що вони рідко або ніколи не займаються сексом — і чверть з них оцінили себе як «надзвичайно щасливі».

Але перерва в сексі може бути небезпечною. Багато авторитетних досліджень показують, що щойно пара припиняє займатися сексом, навіть на кілька місяців, вона переходить у «режим несексуальних стосунків», коли стає важко ініціювати секс.

Близько чверті сексу, яким займаються пари, спрямовані на задоволення партнера, а не себе. Пари, які регулярно займаються сексом, кажуть, що від 20 до 25 % їхніх сексуальних сеансів відбуваються для задоволення партнера, а не для себе. Деякі терапевти стверджують, що лише половина всіх сексуальних контактів у довготривалих стосунках є взаємно приємними для обох партнерів.

Як часто парам слід займатися сексом?

Якби довелося зупинитися на одній статистиці щодо частоти, до якої варто було б прагнути, то це раз на тиждень. Ця цифра, здається, охоплює різний вік, національність, стать і тривалість стосунків: багато пар займаються сексом раз на тиждень.

Статистика залишається незмінною незалежно від того, що вивчається — частота, необхідна для отримання користі від сексу для здоров'я, кількість сексу, необхідна для підтримання зв'язку, кількість, яка влаштовує більшість людей. Усі висновки, як правило, зводяться до цієї цифри.

Але єдина справжня відповідь на питання «Яка кількість сексу для нас є правильною?» — це те, що робить вас щасливими. Кількість сексу, яка влаштовує вас обох. Знайдіть свою норму, і — хоч би якою вона виявилася — ви не помилитеся.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost