У Білорусі хочуть налагодити фінальне складання російських військових літаків Су-25

2 хв на прочитання09 Квітня 2023, 07:36

Це буде справжнім проривом, вважає білоруська влада.

Посол Білорусі в РФ Дмитро Крутой в інтерв'ю держканалу «Білорусь 1» заявив, що білоруські авіаційні підприємства активно збільшують російські замовлення. За його словами, влада ставить завдання завантажити авіаційно підприємства до 2030-го року. Про це розповідає «Дзеркало».

«Ми не тільки можемо запропонувати у цій частині свої компетенції та можливості, ми вже активно цим усім займаємось. Казань, Ульяновськ, і ось наступна у нас поїздка буде вже на рівні урядової делегації до Іркутська (у цих містах Росії є авіаційні виробництва. — Прим. ред.). Ми хочемо, особисто поспілкувавшись, сформувати довгострокові програми завантаження двох наших підприємств — 407-го («Мінський завод цивільної авіації» — прим. ред) та 558-го заводів («Авіаційний ремонтний завод» у Барановичах — прим. ред.)», — зазначив він.

Чиновник повідомив, що зараз заводи працюють за такими російськими моделями літаків як: пасажирський МС-21 (влада розраховує, що зможе виробляти 1350 деталей до нього), військово-транспортний Іл-76 і літак дозаправник Іл-78 (всього понад 2100 виробів), а також пасажирський Ту-204. Поки що, за словами Крутого, у плані 700 виробів, на виробництво яких російська сторона дала згоду.

«Це перше тактичне завдання — завантажити наші заводи до 2030 року цією компонентною базою за тими напрямками, які є. Далі прем'єр-міністр доручив активно залучити до цієї історії не лише безпосередньо два наші профільні підприємства, але також «Інтеграл» та «Горизонт». Вони тут мають знайти свою нішу у сфері авіоніки, мікросхем, рідкокристалічних панелей. Вони зараз також цим активно займаються», — заявив Крутой.

Він також додав, що влада хоче створити фінальне складання літака в Білорусі.

«На сьогоднішній день у опрацюванні Су-25 (військовий літак радянського зразка — прим. ред.). Відповідна документація зараз вивчається, передається російською стороною. Але прем'єр-міністром навіть завдання ставиться жорсткіше: від збирання авіаційних двигунів — і вийти до фінального збирання літаків. Це, звичайно, суперзавдання, завдання максимум», — сказав Крутой.

За його словами, найближчим часом до Білорусі приїде російський віце-прем’єр Денис Мантуров. Крутой вважає, що ця тема обговорюватиметься «на рівні урядів».

«Це буде справжнім проривом. І Білорусь перейде на зовсім інший рівень в авіабудуванні найближчими роками», — заявив він.

Тимчасом у Росії почнуть випускати нові пасажирські літаки, які не можуть перевозити пасажирів.

Також нагадаємо, що санкції лише на користь: в РФ офіційно дозволили лагодити літаки вживаними та неоригінальними деталями.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: