Українська продовольча асоціація інформує про значне зниження врожаю кісточкових в результаті квітневих та травневих заморозків. А також про досить високі ціни на такий доступний для українців фрукт як абрикос.
Ідеться про те, що через несприятливі погодні умови сезон місцевих абрикосів цьогоріч в Україні розпочався в середньому на 8-10 днів пізніше ніж в 2019 році. Наразі українські абрикоси реалізовуються в середньому по 25 грн/кг, роком раніше гуртові ціни коливалися приблизно в тому ж ціновому діапазоні.
Водночас деякі фермери взагалі говорять по втрату 100% урожаю абрикосів. Оператори ринку очікують, що ціни на абрикос протягом цього сезону утримаються на значно вищому рівні у порівнянні з показниками минулого року.
“Сьогодні, в Україні не існує місцевих брендів абрикоса, які б реалізовували свою продукцію в індивідуальній упаковці через роздрібні мережі. Більш того, виробники майже не дивляться в бік інтенсивних технологій вирощування абрикосів, які не тільки є економічно вигіднішими, але й дозволяють вирощувати фрукти найвищої якості, – коментує ситуацію директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва. – Відповідно, сьогодні на ринку України переважає імпортна продукція, якість якої на порядок вища у порівнянні з українською. Тому не дивно, що споживачі віддають перевагу саме завезеному з інших країн абрикосу, і готові платити більше за якісну продукцію”.
В асоціації нагадують, що минулого року Україні довелось імпортувати 7,4 тис. тонн абрикосів, на суму 5,9 млн. доларів США. Основними країнами постачальники виступили Греція, Іспанія, Молдова, Узбекистан та Туреччина.