Цілющий суперфуд: навіщо лікарі рекомедують їсти обліпиху

4 хв на прочитання17 Листопада 2023, 15:00

Осіння королева українських садиб – обліпиха.

Ягода обліпихи корисна всіма частинами: м’якоттю, кісточками, соком та олією. Адже вона містить 190 корисних сполук. Лікарка-педіатриня, дієтологиня Мар’яна Стегніцька розказує, чому дуже важливо включити цю ягоду до раціону дорослих і дітей, та за яких захворювань може допомогти обліпиха.

"Ці сполуки містять вітаміни А, Е, К, які розчиняють жири, також ліпіди, органічні кислоти, амінокислоти, вуглеводи, вітаміни групи В. Ягоди й насіння обліпихи містять аскорбінову кислоту, антиоксиданти, токфероли, каротиноїди, фловоноїди і жирні кислоти", – каже Мар’яна Стегніцька.

Користь цієї ягоди неоціненна: обліпиха має в собі практично весь набір вітамінів, мінералів, клітковини і аж 18 амінокислот, тому діє на організм як вітамінна бомба. В ягодах міститься велика частка аскорбінової кислоти, рибофлавін і тіамін, тому вона дуже корисна в разі застуди. Також обліпиха має здатність уповільнювати процеси старіння шкіри, знімає напруженість і покращує сон.

Що лікує обліпиха: цілющі властивості обліпихової олії

Як правильно вживати ягоди обліпихи та обліпихову олію

Як приготувати чай з обліпихи

ля напою знадобиться 100 г ягід обліпихи, 500 мл води, 1 апельсин, 1 ч. л меду, 1 паличка кориці. Ягоди треба помити, висушити, засипати до заварника й перетерти. З половини апельсина вичавити сік і влити до заварника, додати паличку кориці. Фруктову суміш треба залити окропом, закрити кришкою і дати настоятися 10 хв. Готовий чай перед подаванням прикрасити скибочками апельсину й додати меду. Такий ароматний напій підбадьорить і зігріє холодної осінньої чи зимової пори.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: