Нове дослідження, опубліковане Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) 24 квітня 2025 року, виявило тривожне забруднення європейських вин трифтороцтовою кислотою (TFA), стійкою речовиною, що є побічним продуктом групи промислових хімікатів PFAS, відомих як "вічні хімікати". Згідно з інформацією Politico, жоден з 49 зразків вин, вироблених в останні роки в десяти країнах Європейського Союзу, не виявився чистим від цієї речовини.
Дослідники виявили, що якщо у винах, зібраних до 1988 року, TFA не виявлялася, то рівень забруднення неухильно зростав і в останніх трьох вінтажах досяг 320 мікрограмів на літр. Цей показник більш ніж у 3000 разів перевищує максимально допустиму норму вмісту пестицидів у ґрунтових водах, встановлену Європейським Союзом.
Концентрація TFA в деяких протестованих пляшках вина була більш ніж у 3000 разів вищою за максимально допустимий поріг вмісту пестицидів у ґрунтових водах, встановлений правилами Європейського Союзу.
Дослідження додає гостроти закликам до швидкої відмови від пестицидів, що містять PFAS – групу штучних хімікатів, стійких до тепла, води та жиру, які не розкладаються в навколишньому середовищі.
Більше новин читайте на GreenPost.