Догори
Дати відгук

Тримати під вартою та позбавляти волі лише вакцинованих: петиція пропонує розширити права «небезпечних для оточення»

Наскільки серйозно слід сприймати її текст —  невідомо.

2 хв на прочитання19 Серпня 2021, 11:35
Петиція Петиція
Поділитись:

На сайті офіційного інтернет-представництва Президента України з’явилася петиція, яка вимагає «розширити права і свободи громадян, які мають чинні паспорти вакцинації проти COVID-19». Її активно обговорюють у соцмережах, оскільки в тексті пропонують встановити низку преференцій для вакцинованих проти COVID-19.

Авторка петиції вважає, що «держава повинна подбати про своїх захисників і віддячити їм» — адже лише люди, які «отримали два щеплення проти цієї хвороби, надійно захищені та є небезпечними для оточення» (орфографію збережено).

«Це найбільш дисципліновані, свідомі, освічені, законослухняні громадяни, справжня еліта української нації, які першими взяли участь у протиепідеміологічних заходах і найбільш ретельно їх дотримуються. Це люди, які у важкий для держави час стали на її захист і зараз, ризикуючи життям, захищають її від небезпеки та тримають імунний щит», — ідеться у петиції.

Серед пропозицій — зобов’язати осіб, які не мають чинного паспорта вакцинації, носити на одязі відповідний знак, який буде помітний з відстані не менше 10 м та має світловідбивні елементи, що дасть змогу дотримуватися безпечної дистанції. Такий знак має бути також встановлений на транспортних засобах, якими вони керують.

Найбільш парадоксальним є останній пункт —  «запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою та покарання у вигляді позбавлення волі призначати лише особам, які мають чинні паспорти вакцинації». На думку авторки петиції, це має запобігти поширенню інфекцій у пенітенціарних закладах.

«Цікава петиція, і дуже цікавим буде спостерігати за лічильником голосів (а також списком підписантів)», — сказала в коментарі GreenPost очільниця ГО «Вакцинація: вільний вибір» Вероніка Сідоренко. Громадська активістка наголошує, що текст петиції неоднозначний: з одного боку з нього начебто випливає обмеженість у правах людей, які мають чинні паспорти вакцинації (їм пропонується дозволити робити певні дії, які є доступними всім жителям України: реєструвати шлюб, брати участь у виборах тощо), проте з іншого боку пропонується дискримінація нещеплених — наприклад, недопущення їх до місць відбування покарань.

«Чекаємо на реакцію влади, адже навіть за умови ненабрання петицією необхідної кількості голосів (наразі їх 7), її мають розглянути та надати відповідь (згідно із законом «Про звернення громадян»)», — говорить Вероніка Сідоренко.

Також ми розповідали про те, що МОЗ пропонує «вакцинованим гарнюням» носити спеціальні наліпки.

Окрім того, штучна пасивна імунізація не зможе зупинити епідемію — інфекціоніст.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost