Догори
Дати відгук

Штучна пасивна імунізація не зможе зупинити епідемію — інфекціоніст

Тим часом Талібан набагато ближче, ніж здається.

4 хв на прочитання18 Серпня 2021, 11:58
Штучна пасивна імунізація не зможе зупинити епідемію — інфекціоніст Штучна пасивна імунізація не зможе зупинити епідемію — інфекціоніст
Поділитись:

Поки бойовими літаками з Кабулу тікають останні партії тих, хто не згодний жити за новими правилами, ми всі в одному кроці від схожого сценарію, вважає лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

«Світ змінюється на очах. Так швидко та незворотно, наче ми живемо не реальним життям, а лише спогляданням голлівудського кіношедевру», — говорить він.

Лікар наголошує, що суворі заборони, примусове нав’язування релігійних і поведінкових правил талібів обурюють та лякають весь цивілізований світ, а проте все менше простору для альтернативи залишається в нашому сьогоденні.

Науковець нагадує, що вже давно відомо, як поводиться людський організм у разі зустрічі з новими інфекційними агентами — перехворілі не здатні заразитись вдруге, й імунітет надзвичайно тривалий і потужний.

«Проте скрізь звучить нав’язлива ідея про небезпечний штам — «дельта. Хоча це абсолютно неточна інформація. Не хворіють масово дельтою перехворілі, не вражає вона всіх і кожного сильніше, ніж попередні штами. Та й штамом назвати «дельту» — досить умовна гра слів. Внутрішньовидова мутація (а їх буде ще безліч) — це нормальне природне явище. Якщо дослідити риновіруси, аденовіруси, той же грип — можна побачити те ж саме...» — говорить Євген Дубровський.

Лікар констатує, що натомість людей лякають і заганяють у «порожній кут безвиході».

«Так, є неприємні, сумні новини. Ще не все закінчилось. Ще не всі перехворіли.

І так сталося, і про це попереджали, що штучна пасивна імунізація не зможе зупинити епідемію. Люди все одно хворіють, потрапляють до лікарень — навіть після другої дози. Активна імунізація є чудовим захистом, а пасивна, на жаль, ні.

Повторних випадків захворювання практично немає. Хворіють лише ті, хто не переніс ще інфекцію. Все відкрито, ніщо не приховано. Якщо подивитись на Ізраїль, Велику Британію, Штати, все стає зрозумілим. Статистика відкрита», — говорить інфекціоніст.

На його думку, було б логічно за таких обставин займатися важкими хворими, надавати групам ризику адекватну допомогу та підтримку (зокрема психологічну), розробити специфічні ліки, яких досі немає, а також окремо зробити в кожній лікарні компактні ізолятори з ПЛР-лабораторіями на місці, «щоб не возити хворих по всьому місту та не витрачати золотий час на допомогу», а головне, дати спокій тим, хто вже перехворів.

«Нічого складного. Ковід залишається з нами надовго. Але в цьому немає нічого дивного, і тим паче страшного», — запевняє лікар.

І відзначає, що натомість усе перекручується навпаки.

«Всі, без винятку, жорстко підпадають під заборони, обмеження, «добровільно-примусові» медичні втручання. Чому? З якою метою? Це ж не науково, не медично, не логічно... 

Штучна імунізація не запобігає від захворювання, не перериває ланцюжок передачі інфекції. У найкращому випадку лише дає змогу конкретно, деяким групам, хворіти легше. Все індивідуально»,
— нагадує Євген Дубровський.

Інфекціоніст не розуміє, звідки взялась ідея примусу, «нав’язування поведінкових кліше без обґрунтування» та чи буде альтернатива для тих, хто вже подолав інфекцію.

«Чи не здається, що дії жорстких і розлючених талібів певною мірою нагадують й наше «цивілізоване» суспільство? Коли та як ми так просто втратили свою свободу та повагу один до одного? Цивілізація... Одне слово. За яким вже майже не залишилось звичного глибокого значення...»
— Євген Дубровський.

Нагадаємо, один штам — одна епідемія: лікар радить читати підручники доморощеним експертам.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання26 хвилин тому
Відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання33 хвилини тому
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитаннягодина тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання3 години тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання4 години тому
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання5 годин тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання6 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання7 годин тому