Три основних правила в харчуванні для тих, хто потерпає від підвищення тиску

3 хв на прочитання21 Листопада 2020, 22:33

Вплинути на позначки тонометра можна й скорегувавши харчування

Стрибки артеріального тиску – перша сходинка до серцево-судинних недуг. Звісно ж, існує чимало медикаментів, які допомагають тримати артеріальний тиск у межах норми. Однак вплинути на позначки тонометра можна й скорегувавши харчування, переконана відома дієтологиня Світлана Фус.

Її рекомендації прості і доступні для втілення будь-кому. Існує три основних правила в харчуванні, для тих, хто потерпає від підвищення тиску.

Скоротіть споживання солі

У наш час доросла людина споживає кухонної солі в 4-6 разів більше за фізіологічну потребу. При цьому порушується водно-сольовий баланс і підвищується кров’яний тиск. Доведено: якщо зменшити споживання солі до 5 г на добу, то артеріальний тиск знижується на 10 мм рт. ст. Такий же ефект мають деякі препарати від гіпертонії. Це правило буде корисним й при цукровому діабеті та хворобах нирок.

Тому дієтолог радить повністю відмовитися від пересолених продуктів – чіпсів, консервів, солоних горішків, соєвого соусу, копченостей, ковбас. Для приготування страв використовуйте приправи без солі. Купуйте улюблені трави і спеції: лимон, зелень, часник, цибулю, хрін, перець, базилік, куркуму. Так їжа матиме багатий смак, але не буде пересолена.

"Більшість продуктів рослинного походження містить менше солі, ніж продукти тваринного походження. Тому раджу, щоб дві третини вашого раціону становила рослинна їжа. Не забувайте, що чимало солі є в кулінарних виробах та продуктах тривалого зберігання," – нагадує дієтологиня.

Обирайте багаті калієм продукти

Цей мікроелемент підтримує в нормі кров’яний тиск, нормалізує сечовидільну систему, регулює кислотно-лужний та водно-сольовий баланс всередині і поза клітинами, бере участь у передачі нервових імпульсів. Калій запобігає несприятливому впливу натрію (солі) на судини.

Багато цього мінералу є в овочах, крупах, бобових, горіхах, ягодах і фруктах. Добову норму калію можуть забезпечити приблизно 450 г овочів в сирому і приготованому вигляді, майже 200 г ягід і фруктів, приблизно 250 г каш, бобових, плюс невелика жменя горіхів. Чимало калію і в картоплі, особливо у відварній або печеній в «мундирі» (550 мг на 100 г).

Сухофрукти теж багаті калієм, однак дієтолог не радить ними «захоплюватися», бо в них надміру глюкози. Це може бути шкідливим для судин. З них можна робити компоти або настої без додавання цукру і вживати 1-2 рази на день.

Свій внесок у забезпечення калієм роб­лять і продукти тваринного походження. Особливо кисломолочні, які до того ж містять мінімум натрію.

 Додайте у раціон магній

Цей елемент координує серцевий ритм, підтримує в нормальному стані нервову систему і м’язи серця, нормалізує кров’яний тиск.

Він є в багатьох продуктах, а найбільше в цільних крупах, бобових, горіхах і насінні, морській капусті. Включайте ці продукти в свій раціон харчування регулярно.

Важливо розуміти, що тільки різноманітність в харчуванні та адекватна кількість їжі може забезпечити організм необхідними мінералами.

Як відомо, лікарі розповіли про ТОП-3 солодощів, які допомагають худнути й їх корисно їсти щодня.

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: