Тростинний цукор проти патоки: що всередині пляшки рому
Пояснюємо, як основний інгредієнт визначає смак і аромат вашого улюбленого напою.

Патока або тростинний цукор - фундаментальний вибір, який стоїть за кожною пляшкою рому. Ці два інгредієнти отримують з однієї рослини, але вони по-різному впливають на смак і аромат готового напою.
Чому важлива основа
Практично будь-яку пляшку рому отримують після перегонки побічних продуктів цукрового виробництва. Базовий інгредієнт визначає кожен нюанс - від солодкості до ароматичної складності. Цей момент можна порівняти з тим, які на смак свіжі помідори і томатна паста.
Ром із патоки - класичний варіант
Патока - густий темний сироп, який залишається після вилучення цукру з цукрової тростини. Він, як і раніше, солодкий, а також багатий на мінерали і природні сполуки, тому гарантує яскравий і складний смак рому.
Патоку повсюдно використовують у країнах Карибського басейну, включно з Ямайкою, Барбадосом, Тринідадом і Тобаго. Компонент там поширений з кількох причин:
- він дешевий і широко доступний;
- містить достатньо зброджуваних цукрів;
- на його основі готують ром із високим потенціалом до витримки та подальшого зберігання.
Ром із патоки підходить як для коктейлів, так і для потягування в чистому вигляді. У цій категорії представлені світлі стилі, що пройшли вугільну фільтрацію. А темного кольору міцний спиртний напій набуває під час витримки в дубових бочках.
Ром із цукрової тростини
Більш нішевий (і більш терруарний) варіант - Rhum Agricole. Це міцний спиртний напій, який виробляють у франкомовних країнах - як-от Мартиніка та Гваделупа. Основа - свіжий сік тростинного цукру, а не перероблена меляса. Це призводить до зовсім іншого результату:
- легкого і сухого смаку;
- мінеральному післясмаку;
- трав'янисто-квітковому аромату.
Ром на основі тростинного цукру відображає місце виготовлення, оскільки клімат і ґрунт безпосередньо впливають на хімічний склад його основного компонента. Він поширений у країнах, де в достатку росте цукрова тростина.
Який ром вибрати
Усе залежить від особистих смакових уподобань. Якщо любите міцний, округлий, пряний ром, який зігріває і прекрасно поєднується з колою, імбирним пивом або фруктовим соком, почніть із дистилятів на основі патоки. До того ж вони часто коштують дешевше.
Ром із цукрової тростини - варіант для насолоди соло. Його висока якість також важлива для таких коктейлів, як "Дайкірі", адже міцний спиртний напій - головна зірка рецепта.
Враховуйте, що Rhum Agricole може бути захищений статусом AOC. Це підвищує його вартість, але водночас гарантує стабільну якість. Пляшка AOC Martinique, наприклад, стане чудовим варіантом подарунка.
Ну і нарешті, не зупиняйтеся винятково на варіантах із Ямайки чи Філіппін. Якісні розливи останнім часом можна знайти ще й у Японії, Індії, Італії, Іспанії та Австралії.







