Третина постраждалих — діти віком до п'яти років: Руанда розпочинає кампанію вакцинації проти Mpox

3 хв на прочитання20 Вересня 2024, 23:39
Зображення створено ІІ

Континенту може знадобитися до 10 млн доз, щоб зупинити активні спалахи.

У Руанді розпочалася кампанія з вакцинації проти Mpox (була відома як віспа мавп мавпяча віспа, поки не була перейменована Всесвітньою організацією охорони здоров'я). Африканський орган охорони здоров'я Africa CDC оголосив, що країна отримала 1 000 доз вакцини від цієї хвороби як пожертвування від Нігерії. 10 000 доз також були доставлені зі США. Про це розповідає Die Zeit.

У середині серпня ВООЗ оголосила про «надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я, що має міжнародне значення». Високий рівень тривоги має на меті попередити органи влади в усьому світі, щоб вони могли підготуватися до можливих спалахів і виділити кошти на боротьбу з інфекцією.

Демократична Республіка Конго перебуває в центрі спалаху вітряної віспи в Африці. Минулого тижня там було зафіксовано 2 912 випадків інфікування та 14 нових смертей. Таким чином, загальна кількість відомих випадків інфікування з початку року зросла до 6 105 випадків і 738 смертей.

«Цей спалах необхідно зупинити дуже швидко», — заявив Жан Касейя, генеральний директор Африканського центру з контролю та профілактики захворювань.

Захворюваність також дуже динамічно зростає в Бурунді.

«Ситуація в Бурунді стрімко загострюється, кількість хворих зросла на 40 % протягом чотирьох тижнів», — сказав Пол Нгвакум із Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ. Третина постраждалих — діти віком до п'яти років. За даними ВООЗ, маленькі діти особливо схильні до ризику, оскільки хвороба може бути небезпечною для життя, якщо вони вже ослаблені, наприклад, через недоїдання. Вакцина німецько-данської компанії Bavarian Nordic не дозволена для дітей раннього віку.

За словами Касейї, Руанда й інші країни зараз просять більше доз вакцин, ніж вони просили спочатку. Африканські експерти підрахували, що континенту може знадобитися до 10 млн доз, щоб зупинити активні спалахи.

Mpox, яку раніше називали мавпячою віспою, є інфекційним захворюванням, що викликається вірусом. Вона може призвести до підвищення температури, ознобу, головного болю, болю в м'язах і респіраторних симптомів. Характеризується болючим шкірним висипом з тисячами пухирців, що покривають шкіру, які згодом лопаються і покриваються кіркою. Вона часто з'являється на долонях і підошвах, у ротовій порожнині чи в області статевих органів.

Уряд Японії підписав угоду з Конго про постачання 3 млн доз вакцини в країну. Тедрос Адханом Гебреїсус, Генеральний директор ВООЗ, закликав інші країни вжити заходів.

«Міжнародна співпраця і підтримка необхідні для того, щоб зупинити поширення вірусу», — написав він на Платформі X.

Очікується, що Конго розпочне кампанію вакцинації в перший тиждень жовтня. Наразі країна отримала близько 165 000 доз вакцини. Ще сотні тисяч пообіцяли надати європейські держави.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: