Серцеві захворювання, на жаль, є основною причиною смерті в світі. Вчені назвали продукти, які можуть знизити рівень холестерину, особливо «поганого» ЛПНЩ, і тим самим зменшити ризик серцевих захворювань.
Бобові, такі як квасоля, горох і сочевиця, містять багато клітковини, мінералів і білка. Заміна в раціоні деяких очищених зерен і обробленого м’яса бобовими може допомогти знизити рівень «поганого» ЛПНЩ і вберегти від серцевих захворювань.
Авокадо — багате джерело мононенасичених жирів і клітковини — двох корисних для серця речовин, які допомагають знизити «поганий» ЛПНЩ і підвищити «хороший» холестерин ЛПВЩ.
Горіхи, особливо волоські і мигдаль, багаті жирами і клітковиною, що знижують рівень холестерину, а також мінералами, що поліпшують здоров’я серця. Кальцій, магній і калій, що містяться в горіхах, можуть знизити кров’яний тиск і зміцнити серце.
Жирна риба, така як лосось і скумбрія, є відмінним джерелом жирних кислот омега-3. Омега-3 зміцнюють здоров’я серця, підвищуючи «хороший» холестерин ЛПВЩ і знижуючи ризик інсульту.
Цілісне зерно (пшениця, коричневий рис, овес, ячмінь, булгур) здатне захистити від серцевих захворювань. Так, овес і ячмінь містять бета-глюкан, розчинне волокно, яке дуже ефективно знижує «поганий» холестерин ЛПНЩ.
Як не дивно це звучить, шоколад теж в списку продуктів для зниження холестерину. Флавоноїди в темному шоколаді і какао можуть допомогти знизити кров’яний тиск і знизити рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ, одночасно підвищуючи рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ.
Оливкова олія, основний компонент середземноморської дієти, містить мононенасичені жирні кислоти і антиоксиданти, які ефективно зміцнюють серце.