Догори
Дати відгук

ТОП-3 симптоми того, що організму не вистачає вітамінів

Про них розповіла імунолог

2 хв на прочитання11 Листопада 2020, 22:32
Поділитись:

У випадку з дефіцитом вітамінів нерідко спостерігається істотне погіршення стану шкіри та волосся, знижується імунітет і відбуваються інші процеси, які сигналять про певний дисбаланс. У холодну пору року цей дефіцит небезпечніше, особливо на тлі пандемії коронавірусу. Щоб зрозуміти, чи вистачає вам вітамінів, лікар-імунолог Ганна Шуляева повідомила головні ознаки їх нестачі. Повідомляють "Коментарі".

Зміни в зовнішності. Зовнішність відображає наш стан здоров'я. У людини, що страждає гіповітамінозом, буде бліда суха шкіра, схильна до висипань. Наступна тривожна ознака — погіршення стану волосся. Без вітамінів вони просто почнуть сіктися і випадати. Нігті також будуть відшаровуватися і занадто часто ламатися. Разом з тим цілком можливо загострення дерматитів та інших хворобливих станів шкіри.

Зміна самопочуття. Погане самопочуття також свідчить про нестачу вітамінів. Організм переходить в "енергонакопичувальний" режим, людина стає апатичною, млявою, їй постійно хочеться спати, вона не може сконцентруватися. Сильно знижується продуктивність. Крім того, може з'являтися сплутаність свідомості в рідкісних випадках.

Зміна у функціонуванні внутрішніх органів. Якщо в організмі людини недостатня кількість вітамінів, то її внутрішні органи починають працювати гірше, в них відбуваються зміни. При підозрі на гіповітаміноз у разі зміни у роботі внутрішніх систем, слід терміново звернутися до лікаря. Він призначить аналізи на вітаміни, а також інші види діагностики виходячи з картини.

При наявності цих ознак не варто займатися самолікуванням. Іноді медики навіть не радять самостійно змінювати раціон харчування і безконтрольно вживати відвари з лікарських трав. Замість цього проведіть курс аналізів, щоб упевнитися в тому, які саме вітаміни вам необхідні зараз.

Медики нагадують, що надлишок вітамінів, гіпервітаміноз, викликає не менш небезпечні стани. Хімічні елементи, які входять у вітамінні комплекси, при неправильному дозуванні можуть викликати отруєння металами.   

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які основні симптоми легкої форми COVID-19, яку можна лікувати вдома (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я