Топ-11 рецептів легких весняних салатів

9 хв на прочитання06 Квітня 2024, 01:21
Фото: «Здорові люди»

Можна урізноманітнити весняне меню найсмачнішими збалансованими овочевими салатами з цікавими заправками.

І знову настав сезон, коли хочеться їсти лише легку їжу, більше рухатись і не навантажувати шлунок. «Здорові люди» пропонують урізноманітнити весняне меню найсмачнішими збалансованими овочевими салатами з цікавими заправками.

Пікантний зелений салат із сиром і сухариками

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

салатний мікс — 300 г;

твердий сир — 70 г;

батон — 2 шт.;

салатна цибуля — 1 шт.;

олія — 3 ст. л.;

лимонний сік — 1 ст. л.;

пластівці чилі — 1 дрібка;

сіль.

Приготування.

Зі шматочків батона зрізати скоринки та нарізати його на кубики. Обсмажити на сухій сковороді до зарум'янювання.

Салат порізати великими шматками чи нарвати. Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями. Сир натерти на буряковій тертці.

Для заправки змішати олію, лимонний сік і пластівці чилі.

Викласти в миску зелений салат, цибулю та сир. Посолити. Залити заправкою та перемішати. Зверху посипати сухариками та подавати.

Салат із селери та курки

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

куряча грудка — 200 г;

листя зеленого салату — 200 г;

помідори чері — 100 г;

селера — 3 шт.;

морква — 1 шт.;

мариновані корнішони — 30 г;

оливки — 60 г;

майонез — 4-5 ст. л.;

гірчиця — ½ ч. л.;

часник — 1 зубчик;

розмарин;

сіль і перець;

олія.

Приготування.

Курку нарізати смужками й обсмажити з розмарином (краще на сковороді гриль).

Салат порізати великими шматками чи нарвати. Помідори нарізати половинками, моркву — соломкою. Селеру — упоперек тонкими шматочками.

Викласти овочі в салатник, додати курку, сіль і перець.

Для заправки часник пропустити через часникочавилку. З'єднати з майонезом і гірчицею, перемішати. Заправити салат і подавати.

Вітамінний салат із капустою та морквою

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

білокачанна капуста — 140 г;

червонокачанна капуста — 140 г;

морква — 70 г;

яблуко — 1 шт.;

часник — 2 зубчики;

насіння соняшника — 20 г;

гарбузове насіння — 30 г;

конопляне насіння чи інше — 30 г;

соєвий соус — 1 ч. л.;

несолодкий йогурт без добавок — 80 г;

діжонська гірчиця — 1 ч.л.;

лимонний сік — 2 ч.л.;

майонез — 40 г;

сіль.

Приготування.

Капусту тонко нашаткувати. Моркву почистити та нарізати тонкими брусочками (або натерти на буряковій тертці)

Викласти капусту, моркву та насіння конопель у велику миску й додати щіпку солі. Злегка стискаючи руками, перемішати.

Насіння гарбуза та соняшника обсмажити на сухій сковороді до золотистості. Потім додати соєвий соус і ще трохи обсмажити. Вимкнути вогонь і залишити остигати.

Яблуко нарізати брусочками, часник подрібнити.

Для заправки в мисці змішати йогурт, гірчицю, лимонний сік та майонез. Додати сіль і перемішати до однорідності.

Овочі викласти в миску, заправити та ретельно перемішати. Залишити в холодильнику на півгодини-годину.

Перед подачею посипати салат обсмаженим насінням.

Салат із цвітної капусти з лимонно-сметанною заправкою

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

капуста цвітна — 1 шт.;

огірок довгоплідний — 1 шт.;

редиска — 300 г;

пучок кропу;

пучок пір'я зеленої цибулі;

сметана — 100 г;

лимонний сік — 1 ст. л.;

мед — 1 ч. л.;

сіль.

Приготування.

Цвітну капусту розділити на найдрібніші суцвіття. Огірки та редис нарізати кубиками приблизно однакового розміру.

Розкласти шарами шарами по порційних салатниках: спочатку огірки, потім цвітну капусту, зверху редис. Прикрасити кількома гілочками кропу і кількома накришеними пір'їнами цибулі.

Кріп і цибулю, що залишився, накришити великими шматками. У блендер викласти їх, потім мед, сметану, лимонний сік і трохи посолити. Перебити до однорідного стану та подавати до салату в окремій посудині.

Зелений салат із горіхами

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

листовий салат — 150 г;

броколі свіже — 100 г;

огірок — 1 шт.;

стебло селери молоде — 1 шт.;

бринза — 50 г;

рукола — 50 г;

твердий сир типу пармезан — 30 г;

волоські горіхи — 20 г;

сушений орегано;

лимон — ½ шт.;

часник — 1 зубчик;

олія;

сіль, перець.

Приготування.

Зелень вимити та дати стекти воді.

Броколі розібрати на суцвіття. У каструлі довести до кипіння воду, трохи підсолити і бланшувати броколі 2-3 хвилини. Потім дістати і перекласти в ситечко, щоб вода скла.

Салат і руколу нарізати великими шматками чи порвати. Бринзу, огірок і селеру порізати кубиками.

Горіхи обсмажити. Часник подрібнити чи продавити через часнодавку.

У мисочці змішати часник, олію, лимонний сік, сіль, перець і орегано.

У салатник викласти зелень, броколі, бринзу, огірок і селеру. Залити заправкою й акуратно розмішати.

Посипати салат зверху горіхами, пармезаном і подавати.

Салат із зеленої редьки з м'ясом

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

редька — 300 г;

яйця — 2 шт.;

цибулина — 1 шт.;

відварене м'ясо (яловичина) — 200 г;

оцет — 1 ст. л.;

кріп;

олія;

майонез — 3 ст. л.;

сіль, перець.

Приготування.

Редьку очистити та натерти на буряковій тертці. Викласти в миску та залити холодною водою з додаванням оцту. Залишити на 10-15 хвилин.

Цибулю почистити, нарізати тонкими півкільцями й обсмажити в олії до золотистого кольору. М'ясо нарізати тонкими брусочками.

Яйця відварити, охолодити та натерти на тертці.

Редьку добре відтиснути від води. Викласти в миску, додати яйця, м'ясо, цибулю, сіль і перець. Заправити майонезом і перемішати.

Прикрасити салат зверху гілочками кропу та подавати.

Салат із зеленим горошком, огірком і капустою

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

свіжа капуста — 200 г;

заморожений зелений горошок — 200 г;

огірки короткоплідні — 2 шт.;

пучок кропу;

лимон — ½ шт.;

олія — 2 ст. л.;

часник — 1 зубчик;

сіль.

Приготування.

Заморожений горошок бланшувати у гарячій воді близько 5 хвилин. Потім воду злити, а горошок залишити в ситечці, щоби стекла вода.

Капусту тонко нашаткувати, посолити та злегка обтиснути. Огірок нарізати кубиками.

Усі овочі з'єднати в салатнику.

Кріп і часник подрібнити, з лимона вичавити сік. Викласти кріп і часник у піалу, додати олію та лимонний сік. Перемішати.

Заправити салат, розмішати та подавати.

Весняний зелений салат із куркою

Фото: «Здорові люди»

Для салату можна використовувати готову варену чи запечену курку.

Інгредієнти:

зелений листовий салат — 200 г;

філе курячої грудки — 1 шт.;

редис — 6-8 шт.;

солодкий перець — 1 шт.;

мариновані огірки — 1-2 шт.;

олія — 4-5 ст. л.;

лимонний сік — 1 ст. л.;

діжонська гірчиця — 1 ст. л.;

сіль, перець.

Приготування.

Змішати всі інгредієнти для заправки та добре збити віничком чи виделкою.

Салат порізати чи порвати руками. Редиска й огірки нарізати тонкими півкільцями, перець — брусочками.

Курку відварити і нарізати тонкими пластинками поперек волокон.

Салат розкласти в порційних тарілках, а на ньому — шматочки курки, редис, огірок і солодкий перець. Посолити та поперчити.

Перед подачею полити салат заправкою.

Салат із руколи та креветок

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

великі креветки — 18 шт.;

рукола — 2 пучки;

білий оцет — 2 ст.л.;

лимон — 1 шт.;

часник — 1 зубчик;

олія — 4 ст. л.;

сіль, мелений перець.

Приготування.

Креветки промити та бланшувати в киплячій підсоленій воді 2-3 хвилини. Потім воду злити, а креветки остудити.

Рукколу промити під проточною водою й обсушити.

З лимона вичавити сік, часник подрібнити.

У мисочці змішати олію, оцет, лимонний сік і часник, розмішати до однорідної субстанції.

На тарілці розкласти руколу, потім креветки та полити заправкою.

Салат із редису з м'ятою та смаженим сиром фета

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

сир фета — 200 г;

редиски — 15 шт.;

огірки — 2 шт.;

пір'я зеленої цибулі — 10 шт.;

петрушка — пучок;

м'ята — пучок;

лимон — 1 шт.;

часник — зубчик;

сушений чебрець — 1 ч. л.;

олія — 2 ст. л.;

сіль;

чорний перець.

Приготування.

З лимона вичавити сік. Часник роздавити часником. Викласти в миску, додати по 1 ст. ложці олії та соку, а також чебрець і перець, розмішати.

Фету нарізати скибочками. Розкласти в невеликій формі для запікання та полити часниковою сумішшю.

Запікати в розігрітій до 180 °C духовці 10-15 хвилин, поки верх сиру стане красивого золотистого кольору.

Редиску й огірки порізати тонкими скибочками, цибулю — косими смужками.

Розкласти овочі в порційні тарілки, додати листя петрушки та м'яти (їх не потрібно різати), перемішати.

Збризкати лимонним соком і олією, приправити перцем і сіллю.

Розрізати кожну скибочку фети на кілька шматочків, викласти на овочі й відразу подавати.

Салат із селери з яблуками та йогуртовою заправкою

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

коренева селера — 0,5 кг;

тверді кисло-солодкі яблука — 2 шт.;

волоські горіхи — 80 г;

яйця — 2 шт.;

лимон — 1 шт.;

грецький йогурт — 400 г;

майонез — 150 г;

мед — 50 г;

сіль;

перець.

Приготування.

Яйця відварити, охолодити та почистити. Нарізати впоперек платівками.

Селеру почистити та порізати тонкими смужками. Бланшувати 3 хвилини у підсоленій окропі. Воду потім злити і дати селері охолонути. Потім просушити кухонним рушником.

У миску налити води та вичавити туди з лимона сік.

Яблука очистити від шкірки, видалити насіння та нарізати соломкою (кілька часточок можна залишити для прикраси). Покласти в миску з лимонною водою: таким чином вони не потемніють і збережуть органолептичні якості.

Для заправки змішати йогурт, майонез і мед, приправити сіллю та перцем. Перемішати до утворення кремоподібної субстанції.

Селеру, яблука та горіхи перекласти в салатник, додати заправку й акуратно перемішати.

Прикрасити салат зверху часточками яблук.

Смачного!

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: