І знову настав сезон, коли хочеться їсти лише легку їжу, більше рухатись і не навантажувати шлунок. «Здорові люди» пропонують урізноманітнити весняне меню найсмачнішими збалансованими овочевими салатами з цікавими заправками.
Пікантний зелений салат із сиром і сухариками
Інгредієнти:
салатний мікс — 300 г;
твердий сир — 70 г;
батон — 2 шт.;
салатна цибуля — 1 шт.;
олія — 3 ст. л.;
лимонний сік — 1 ст. л.;
пластівці чилі — 1 дрібка;
сіль.
Приготування.
Зі шматочків батона зрізати скоринки та нарізати його на кубики. Обсмажити на сухій сковороді до зарум'янювання.
Салат порізати великими шматками чи нарвати. Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями. Сир натерти на буряковій тертці.
Для заправки змішати олію, лимонний сік і пластівці чилі.
Викласти в миску зелений салат, цибулю та сир. Посолити. Залити заправкою та перемішати. Зверху посипати сухариками та подавати.
Інгредієнти:
куряча грудка — 200 г;
листя зеленого салату — 200 г;
помідори чері — 100 г;
селера — 3 шт.;
морква — 1 шт.;
мариновані корнішони — 30 г;
оливки — 60 г;
майонез — 4-5 ст. л.;
гірчиця — ½ ч. л.;
часник — 1 зубчик;
розмарин;
сіль і перець;
олія.
Приготування.
Курку нарізати смужками й обсмажити з розмарином (краще на сковороді гриль).
Салат порізати великими шматками чи нарвати. Помідори нарізати половинками, моркву — соломкою. Селеру — упоперек тонкими шматочками.
Викласти овочі в салатник, додати курку, сіль і перець.
Для заправки часник пропустити через часникочавилку. З'єднати з майонезом і гірчицею, перемішати. Заправити салат і подавати.
Інгредієнти:
білокачанна капуста — 140 г;
червонокачанна капуста — 140 г;
морква — 70 г;
яблуко — 1 шт.;
часник — 2 зубчики;
насіння соняшника — 20 г;
гарбузове насіння — 30 г;
конопляне насіння чи інше — 30 г;
соєвий соус — 1 ч. л.;
несолодкий йогурт без добавок — 80 г;
діжонська гірчиця — 1 ч.л.;
лимонний сік — 2 ч.л.;
майонез — 40 г;
сіль.
Приготування.
Капусту тонко нашаткувати. Моркву почистити та нарізати тонкими брусочками (або натерти на буряковій тертці)
Викласти капусту, моркву та насіння конопель у велику миску й додати щіпку солі. Злегка стискаючи руками, перемішати.
Насіння гарбуза та соняшника обсмажити на сухій сковороді до золотистості. Потім додати соєвий соус і ще трохи обсмажити. Вимкнути вогонь і залишити остигати.
Яблуко нарізати брусочками, часник подрібнити.
Для заправки в мисці змішати йогурт, гірчицю, лимонний сік та майонез. Додати сіль і перемішати до однорідності.
Овочі викласти в миску, заправити та ретельно перемішати. Залишити в холодильнику на півгодини-годину.
Перед подачею посипати салат обсмаженим насінням.
Інгредієнти:
капуста цвітна — 1 шт.;
огірок довгоплідний — 1 шт.;
редиска — 300 г;
пучок кропу;
пучок пір'я зеленої цибулі;
сметана — 100 г;
лимонний сік — 1 ст. л.;
мед — 1 ч. л.;
сіль.
Приготування.
Цвітну капусту розділити на найдрібніші суцвіття. Огірки та редис нарізати кубиками приблизно однакового розміру.
Розкласти шарами шарами по порційних салатниках: спочатку огірки, потім цвітну капусту, зверху редис. Прикрасити кількома гілочками кропу і кількома накришеними пір'їнами цибулі.
Кріп і цибулю, що залишився, накришити великими шматками. У блендер викласти їх, потім мед, сметану, лимонний сік і трохи посолити. Перебити до однорідного стану та подавати до салату в окремій посудині.
Інгредієнти:
листовий салат — 150 г;
броколі свіже — 100 г;
огірок — 1 шт.;
стебло селери молоде — 1 шт.;
бринза — 50 г;
рукола — 50 г;
твердий сир типу пармезан — 30 г;
волоські горіхи — 20 г;
сушений орегано;
лимон — ½ шт.;
часник — 1 зубчик;
олія;
сіль, перець.
Приготування.
Зелень вимити та дати стекти воді.
Броколі розібрати на суцвіття. У каструлі довести до кипіння воду, трохи підсолити і бланшувати броколі 2-3 хвилини. Потім дістати і перекласти в ситечко, щоб вода скла.
Салат і руколу нарізати великими шматками чи порвати. Бринзу, огірок і селеру порізати кубиками.
Горіхи обсмажити. Часник подрібнити чи продавити через часнодавку.
У мисочці змішати часник, олію, лимонний сік, сіль, перець і орегано.
У салатник викласти зелень, броколі, бринзу, огірок і селеру. Залити заправкою й акуратно розмішати.
Посипати салат зверху горіхами, пармезаном і подавати.
Інгредієнти:
редька — 300 г;
яйця — 2 шт.;
цибулина — 1 шт.;
відварене м'ясо (яловичина) — 200 г;
оцет — 1 ст. л.;
кріп;
олія;
майонез — 3 ст. л.;
сіль, перець.
Приготування.
Редьку очистити та натерти на буряковій тертці. Викласти в миску та залити холодною водою з додаванням оцту. Залишити на 10-15 хвилин.
Цибулю почистити, нарізати тонкими півкільцями й обсмажити в олії до золотистого кольору. М'ясо нарізати тонкими брусочками.
Яйця відварити, охолодити та натерти на тертці.
Редьку добре відтиснути від води. Викласти в миску, додати яйця, м'ясо, цибулю, сіль і перець. Заправити майонезом і перемішати.
Прикрасити салат зверху гілочками кропу та подавати.
Інгредієнти:
свіжа капуста — 200 г;
заморожений зелений горошок — 200 г;
огірки короткоплідні — 2 шт.;
пучок кропу;
лимон — ½ шт.;
олія — 2 ст. л.;
часник — 1 зубчик;
сіль.
Приготування.
Заморожений горошок бланшувати у гарячій воді близько 5 хвилин. Потім воду злити, а горошок залишити в ситечці, щоби стекла вода.
Капусту тонко нашаткувати, посолити та злегка обтиснути. Огірок нарізати кубиками.
Усі овочі з'єднати в салатнику.
Кріп і часник подрібнити, з лимона вичавити сік. Викласти кріп і часник у піалу, додати олію та лимонний сік. Перемішати.
Заправити салат, розмішати та подавати.
Для салату можна використовувати готову варену чи запечену курку.
Інгредієнти:
зелений листовий салат — 200 г;
філе курячої грудки — 1 шт.;
редис — 6-8 шт.;
солодкий перець — 1 шт.;
мариновані огірки — 1-2 шт.;
олія — 4-5 ст. л.;
лимонний сік — 1 ст. л.;
діжонська гірчиця — 1 ст. л.;
сіль, перець.
Приготування.
Змішати всі інгредієнти для заправки та добре збити віничком чи виделкою.
Салат порізати чи порвати руками. Редиска й огірки нарізати тонкими півкільцями, перець — брусочками.
Курку відварити і нарізати тонкими пластинками поперек волокон.
Салат розкласти в порційних тарілках, а на ньому — шматочки курки, редис, огірок і солодкий перець. Посолити та поперчити.
Перед подачею полити салат заправкою.
Інгредієнти:
великі креветки — 18 шт.;
рукола — 2 пучки;
білий оцет — 2 ст.л.;
лимон — 1 шт.;
часник — 1 зубчик;
олія — 4 ст. л.;
сіль, мелений перець.
Приготування.
Креветки промити та бланшувати в киплячій підсоленій воді 2-3 хвилини. Потім воду злити, а креветки остудити.
Рукколу промити під проточною водою й обсушити.
З лимона вичавити сік, часник подрібнити.
У мисочці змішати олію, оцет, лимонний сік і часник, розмішати до однорідної субстанції.
На тарілці розкласти руколу, потім креветки та полити заправкою.
Інгредієнти:
сир фета — 200 г;
редиски — 15 шт.;
огірки — 2 шт.;
пір'я зеленої цибулі — 10 шт.;
петрушка — пучок;
м'ята — пучок;
лимон — 1 шт.;
часник — зубчик;
сушений чебрець — 1 ч. л.;
олія — 2 ст. л.;
сіль;
чорний перець.
Приготування.
З лимона вичавити сік. Часник роздавити часником. Викласти в миску, додати по 1 ст. ложці олії та соку, а також чебрець і перець, розмішати.
Фету нарізати скибочками. Розкласти в невеликій формі для запікання та полити часниковою сумішшю.
Запікати в розігрітій до 180 °C духовці 10-15 хвилин, поки верх сиру стане красивого золотистого кольору.
Редиску й огірки порізати тонкими скибочками, цибулю — косими смужками.
Розкласти овочі в порційні тарілки, додати листя петрушки та м'яти (їх не потрібно різати), перемішати.
Збризкати лимонним соком і олією, приправити перцем і сіллю.
Розрізати кожну скибочку фети на кілька шматочків, викласти на овочі й відразу подавати.
Інгредієнти:
коренева селера — 0,5 кг;
тверді кисло-солодкі яблука — 2 шт.;
волоські горіхи — 80 г;
яйця — 2 шт.;
лимон — 1 шт.;
грецький йогурт — 400 г;
майонез — 150 г;
мед — 50 г;
сіль;
перець.
Приготування.
Яйця відварити, охолодити та почистити. Нарізати впоперек платівками.
Селеру почистити та порізати тонкими смужками. Бланшувати 3 хвилини у підсоленій окропі. Воду потім злити і дати селері охолонути. Потім просушити кухонним рушником.
У миску налити води та вичавити туди з лимона сік.
Яблука очистити від шкірки, видалити насіння та нарізати соломкою (кілька часточок можна залишити для прикраси). Покласти в миску з лимонною водою: таким чином вони не потемніють і збережуть органолептичні якості.
Для заправки змішати йогурт, майонез і мед, приправити сіллю та перцем. Перемішати до утворення кремоподібної субстанції.
Селеру, яблука та горіхи перекласти в салатник, додати заправку й акуратно перемішати.
Прикрасити салат зверху часточками яблук.
Смачного!
Більше новин читайте на GreenPost.