Догори
Дати відгук

ТОП-10 законопроєктів, на які очікує агроспільнота до кінця 2021 року

УКАБ закликає народних обранців включити законопроєкти до порядку денного ВРУ та підтримати ініціативи.

3 хв на прочитання09 Вересня 2021, 13:12
Агро Агро
Поділитись:

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» підготувала ключові аграрні законопроєкти, розгляд і схвалення яких найближчими місяцями є важливим для ефективної роботи агросектору України.

Пріоритетні законопроєкти, на прийняття яких очікують українські аграрії:

  • Законопроєкт № 5202 про організації водокористувачів і стимулювання гідротехнічної меліорації земель. Метою законопроєкту є збільшення площі зрошуваних земель та обсягів вирощеної с/г продукції. Документ містить законодавчу базу для створення неприбуткових організацій водокористувачів. Це об'єднання фермерів, які будуть управляти внутрішньогосподарськими меліоративними системами, а також власним коштом ремонтувати, модернізувати та будувати нові зрошувальні системи, самостійно встановлюватимуть графік та об’єми подачі води на зрошення, і тарифи за послуги зрошення.
  • Законопроєкт № 2805-Д щодо функціонування та обігу аграрних розписок.  Законопроєкт передбачає законодавчі зміни, які дадуть змогу спростити користування, підвищити ефективність, надійність аграрних розписок, а також розширити сферу їх використання. Це своєю чергою сприятиме покращенню доступу агровиробників до виробничих ресурсів і фінансування.
  • Законопроєкт № 5438-1 про консолідацію земель.  Суть законопроєкту полягає у впорядкуванні земельних ділянок і прав користування ними з метою формування цілісного масиву для раціонального обробітку земель і вирощування с/г продукції.
  • Законопроєкт № 3205-2 про Фонд часткового гарантування кредитів. Він передбачає гарантії держави для отримання кредитів фермерами, які мають до 500 га в обробітку. Без такого інструменту фермерам буде вкрай тяжко конкурувати з іншими учасниками ринку.
  • Законопроєкт № 3012-д щодо паювання земель держпідприємств. Основна мета: забезпечити права працівників державних підприємств на земельні частки (паї) та зменшення корупційної складової під час розпорядження державними землями.
  • Законопроєкт № 3716 щодо удосконалення законодавчого регулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації.  Він забезпечує регулювання використання безпілотників (дронів) і зміни щодо їх реєстрації, а також, вноситься поняття «дистанційний пілот». Цей законопроєкт безпосередньо стосується роботи агропідприємств, оскільки зростає використання безпілотників для виконання різних операцій в агросфері.
  • Законопроєкт № 3131-д або 5600 з виправленнями щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції. Він покликаний створити умови для ліквідації тіньових відносин у використанні земель с/г призначення та забезпечити рівне оподаткування доходів, одержуваних від такої землі всіма її власниками та користувачами.
  • Законопроєкт № 4601 щодо посилення відповідальність осіб за порушення законодавства у сфері захисту рослин, у тому числі у частині застосування засобів захисту рослин, їх виготовлення, придбання, зберігання, транспортування з метою збуту та/або збут фальсифікованих засобів захисту рослин, шляхом збільшення розмірів штрафів і строків позбавлення волі з урахуванням ступеню та характеру суспільної небезпеки таких порушень.
  • Законопроєкт № 3680-д щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння.  Документ має на меті усунути ряд положень, які ускладнюють проходження експертизи нових сортів рослин та їх державної реєстрації в Україні, що в результаті призводить до складного та довготривалого у часі процесу отримання прав на сорт, найшвидшого введення в обіг і доступу аграріїв до найновіших сортів/гібридів.
  • Законопроєкт № 4219 щодо дозвільної системи у сфері господарської діяльності та спрощення доступу на ринки. Прийняття ЗП зменшить адміністративне навантаження на гравців аграрного ринку (аграріїв, виробників і дистриб’юторів насіння) під час переміщення насіння територією України завдяки введенню механізму звітування замість необхідності отримання карантинних сертифікатів майже на всі вантажі, і створює інструмент простежуваності за рухом насіння територією України.

 Нагадаємо, названо топ-5 законопроєктів, на які очікує бізнес та які пов'язані з екологією та довкіллям

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання9 хвилин тому
23 квітня Всеукраїнський день психолога Лікування гіпнозом Техніки заспокоєння Дихальні вправи EMDR-терапія
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання56 хвилин тому
Дикі тварини Лисиці Одеса
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитаннягодина тому
Корисні поради Домашні улюбленці Прибирання
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання2 години тому
Клематис Міс Бейтман — чудово виглядає на арках, трійникових конструкціях, балконних ящиках або обрамленнях (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Блакитні та сині квіти на клумбах — що посадити (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Пробачити собі минулі помилки: Китайський гороскоп на вівторок, 23 квітня
4 хв на прочитанняВчора
Їжа проти безсоння: продукти, які потрібно їсти на ніч
3 хв на прочитанняВчора