Через минулу теплу зиму обсяги виробництва у рослинництві України впадуть на 5,1%. Такі результати досліджень озвучив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко, повідомляє Agro News.
Найбільший спад обсягів виробництва прогнозується по озимій пшениці – до 24,2 млн т. Це на 12,5% менше, ніж минулого року. Також зменшиться виробництво кукурудзи на зерно – до 32,2 млн т (-10,3 %), ячменю – до 8,1 млн т (-8,7 %), сорго – до 175,8 тис. т (-8,2 %), а також соняшнику – до 14,5 млн т (-5,2 %).
Також суттєво, порівняно з 2019 роком, зменшиться виробництво овочів відкритого ґрунту – до 8,7 млн т (-5,0 %) та продовольчих баштанних культур – до 483,5 тис. т (-14,1 %).
При цьому виробництво рису залишиться приблизно на тому ж рівні, що й минулого року, а виробництво гороху, гречки, сої, цукрових буряків і ярої пшениці зросте.
Як вважає експерт, одним з основних факторів зменшення цьогорічного урожаю є тепла зима. Через відсутність снігу земля не отримала достатньо вологи, необхідної для вирощування культур, стверджує він. До того ж, минулорічний урожай був дуже хорошим, тож цьогорічного падіння бо багатьох культурах не уникнути, вважає науковець.
Водночас у Мінекономіки кажуть, що урожаю озимих нічого не загрожує.