Догори
Дати відгук

Тепер всі ми будемо платити Ахметову - експерт про закон щодо роботи "зеленої" генерації

Тепер маємо ситуацію, при якій Ахметов продовжує отримувати надприбутки із вугільно-зеленої схеми. Коломойський і Пінчук отримують знижку на електроенергію. А заплатять за все українці.

2 хв на прочитання21 Липня 2020, 14:50
Фото з Facebook Сергія Головньова Фото з Facebook Сергія Головньова
Поділитись:

Після того, як Рада схвалила проєкт закону 3658 про нові правила роботи "зеленої" генерації, у суспільстві розпочалася дискусія щодо його змісту.

Так, експерт, шеф-редактор "БізнесЦензор" Сергій Головньов вважає, що даний закон -  це олігархічний консенсус між Ахметовим, Коломойським і Пінчуком.

"Головна новела: ретроспективно зменшується "зелений" тариф для СЕС на 15% та для ВЕС – на 7,5%. Це типу, пожертва зі сторони "зелених" інвесторів. Нагадаю, що найбільші "зелені інвестори", це Рінат Ахметов, Карл Стурен, китайська CNBM з великою вірогідністю присутності там Андрія Клюєва, британець Річард Дейтс з присутністю там Макара Пасенюка та Максим Єфімов. Киньте в мене камінь, хто побачив серед них поважних іноземних інвесторів. Насправді, таке "зменшення" тарифу ні про що. Це десь 7 млрд грн по року. І само по собі воно ринок не збалансує. Все одно будуть борги", - написав експерт у Facebook.

За словами Головньова, головна проблема, що "зелений" тариф закладається в тариф на передачу для Укренерго, який сплачують всі. В тому числі і населення.

"Що зробили слуги (народні депутати фракції "Слуга народу"- ред)? Вони переклали виплату "зеленого" тарифу з Коломойського, Пінчука та VS Energy на всіх платників податків. Герус виніс цю правку на голосування окремо. І за неї проголосували орієнтовані на Ахметова "Батьківщина" і позафракційні. Тобто, була домовленість. Тепер всі ми будемо платити Ахметову не тільки через тариф напряму. Тим більше, рано чи пізно тариф для населення виросте з таким "зеленим" тарифом. Тепер всі ми будемо платити Ахметову ще й у кожному чеку через податок. І частково – компенсувати витрати великих споживачів електроенергії", -  наголошує експерт.

Таким чином, Головньов переконаний, що порушено найголовніший принцип нормального ринку – за все платить споживач.

"Тепер маємо ситуацію, при якій Ахметов продовжує отримувати надприбутки із вугільно-зеленої схеми. Коломойський і Пінчук отримують знижку на електроенергію. А заплатять за все українці. І не тільки споживачі. А лицемірство в тому, що більшість з них не будуть цього розуміти", - деталізує експерт.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому законопроєкт №3658 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії. Цей документ остаточно закріплює зниження "зелених" тарифів та імплементує меморандум між урядом і інвесторами у відновлювальну енергетику.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго