Догори
Дати відгук

Темні кола під очима? Обов’язково перевірте своє здоров’я

Часто вони свідчать про захворювання внутрішніх органів

5 хв на прочитання25 Грудня 2020, 19:30
Поділитись:

Найчастіше з приводу темних кіл під очима комплексують жінки, а тому намагаються будь-що замаскувати їх, купуючи модні тональні креми та стіки. Проте необхідно не вправно приховати «синці», а визначити причину їхньої появи. І тут допоможе не косметолог, до якого деякі жінки звертаються найперше, а кваліфікований лікар – терапевт чи дерматолог.

Темні кола – не недолік, а симптом

"Поява темних кіл під очима є першим «дзвіночком», що в організмі починаються якісь запальні процеси, - пояснює лікар вищої категорії   Елла Замфір. – Необхідно відразу звернутися до вашого дільничого лікаря, аби визначити причину їхньої появи. Адже замальовування проблемних ділянок не усуває їх, а може призвести до подальшого розвитку та загострення хвороб".

Після аналізу наявних симптомів, проходження повного обстеження лікар визначить причину цієї «недуги», і призначить лікування. Іноді темні кола можуть бути єдиною ознакою захворювання внутрішніх органів

Якщо з'являються «синці» під очима, це може бути ознакою хронічних захворювань, які не завжди можуть мати якісь інші прояви. Іноді без очевидного больового синдрому на шкірі з'являються ознаки внутрішніх захворювань, адже шкіра – це дзеркало наших внутрішніх органів. Наявність пігментних плям, сухості шкіри, судинних зірочок, набряків на шкірі свідчить, що в організмі не все гаразд.

Шкіра – дзеркало здоров’я внутрішніх органів

Темні кола під очима можуть бути симптомом багатьох внутрішніх захворювань, скажімо, нирок, підшлункової залози, судинне ураження, патологія шкіри, синдром хронічної втоми, порушення обміну речовин, наявність глистів, анемії та інших хвороб. Також синці можуть з'являтися у курців, внаслідок алергічних реакцій на зовнішні подразники.

"Синці" під очима можуть бути одними із перших симптомів хвороби, і повинні стимулювати людину до обов’язкового проходження обстеження", - наголошує Елла Замфір.

Досить часто із певною недугою пов’язують відтінок темних кіл, проте це не зовсім правильно. Адже необхідно зважати, що у кожної людини різні відтінки та товщина шкіри. Тому треба звертати увагу на сукупні симптоми.

Темні кола під очима з'являються у людей, які мають хворі нирки. Додатковими симптомами є ще «мішки» під очима, які переважно з'являються вранці, коли людина прокидається. Окрім того, наявні проблеми із частим сечовиділенням, перепадами артеріального тиску. Незапальні процеси у нирках мають таку особливість – вони можуть протікати без очевидних симптомів, проте в подальшому можуть спричинити до порушення їхніх функцій.

 

Появу темних кіл під очима може викликати захворювання підшлункової залози. Супутніми симптомами при цих недугах є біль, зміна самої структури шкіри (стає або сухою, або жирною), поява кольорових пігментних плям. Крім того, у людини можуть з’являтися нудота, блювота та різкі болі у зоні підшлункової залози.

Також наявність темних кіл під очима може свідчити про гельмінтоз – наявність в організмі глистів. У людини може з’явитися періодичний біль та здуття живота, проблеми із випорожненням, а також дратівливість, проблеми із зосередженням уваги та погіршення успішності у дітей.

Нині доволі часто молодим людям ставлять діагноз синдром хронічної втоми. Це не нове захворювання, проте у сучасному урбаністичному суспільстві трапляється дедалі частіше. Окрім темних кіл синього відтінку під очима, основними симптомами цієї хвороби є швидка втомлюваність, сонливість удень і безсоння уночі, неуважність, деколи навіть фізичний біль. На цю недугу страждають люди, які мають на роботі нічні зміни, через що у них збивається ритм життя. Якщо організму після відпочинку від нічних змін важко перелаштуватися, це є вже синдромом хронічної утоми. Її  необхідно лікувати, бо в подальшому вона може призвести й до психічних розладів.

До порушення обміну речовин може спричинити багато причин, зокрема нестача вітамінів (насамперед, D, C та групи B), дієти, голодування і різка втрата ваги. в жодному разі не можна самотужки лікуватися певним курсом вітамінів. Курс вітамінів можна приймати як засіб профілактики раз чи двічі на рік, а для лікування – визначає  лікар. Вітамінами можна не лише зарадити, а й завдати шкоди.

Коли темні кола – проблема дерматологічна

Темні кола не є суто дерматологічною проблемою. Поява темних кругів навколо очей може бути пов’язана з певними захворюваннями внутрішніх органів, зокрема, глистяною інвазією, анемією тощо.

Темні круги можна підкорегувати косметичними кремами, які містять екстракти волошки та фіалки.

"Головне – звертатися необхідно не до косметолога, а до дерматолога, - наголошує дерматовенеролог вищої категорії  Лариса Хитик.  І лікар призначить план подальшого обстеження та лікування пацієнта".

Темні кола не маскують, а лікують

Інтернет та телебачення рясніють порадами, як позбутися темних кіл під очима, проте застосування таких порад не повинно ставати ідеєю фікс для людини.

Якщо, окрім «синців» під очима, немає інших проявів хвороб, то треба відпочити ,можна зробити перерву у роботі, навчанні, навіть спробувати деякі «народні» методи лікування. Проте якщо після відпочинку темні кола не минають, треба обов’язково звернутися до лікаря.

Головне – зрозуміти, що темні кола під очима не є косметичною проблемою, і її вирішення не варто відкладати на потім.

Джерело: pogliad.ua

Нагадаємо, професорка розповіла, як чоловікам підвищити свої сексуальні можливості без таблеток.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитанняВчора
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитанняВчора
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитанняВчора
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитанняВчора
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитанняВчора
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитанняВчора
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитанняВчора