Догори
Дати відгук

Те, що гаджети псують зір і викликають короткозорість — це міф, пояснює офтальмолог

Якби причина міопії була в гаджетах, її можна було б зупинити, просто виключивши їх.

2 хв на прочитання30 Жовтня 2023, 15:12
pixabay pixabay
Поділитись:

Те, що гаджети псують зір і викликають короткозорість — це міф, пояснює лікар-офтальмолог Динара Гайнулліна.

Вона наголошує, що якби причина міопії була тільки в гаджетах, її можна було б зупинити, лише виключивши їх. Комп'ютери, телевізори, смартфони й інші пристрої можуть викликати втому очей, але не їх незворотне пошкодження.

Офтальмолог наголошує, що гаджети впливають на зір опосередковано — наприклад, за рахунок того, що через них дитина менше часу гуляє. Також якщо довго використовувати електронні пристрої без перерви, очі втомлюватимуться, з'являться сухість, печіння, сльозотеча.

За даними Американської асоціації оптометристів, цифрова перенапруга очей виникає у тих, хто використовує електронні пристрої довше трьох годин без перерви.

Ось кілька порад про те, як подбати про очі, якщо потрібно працювати з гаджетами:

✔ Частіше кліпати. В нормі людина кліпає близько 15 разів на хвилину. Однак при використанні гаджетів ми кліпаємо всього 5-7 разів на хвилину. При кліпанні рогівка очей змочується рідиною — це допомагає запобігти сухості.

✔ Використовувати сльозозамінники: при сухості варто капати у вічі спеціальні краплі, бажано без консервантів, аби знизити ризик подразнення. У сухому та теплому приміщенні можна використовувати зволожувачі повітря, особливо під час опалювального сезону.

✔ Дотримуватися правила «20-20-20»: кожні 20 хвилин переводити погляд на об'єкт, розташований на відстані 20 футів (це 6 м) мінімум на 20 секунд.

✔ Відрегулювати яскравість і контрастність екрана: якщо екран світиться яскравіше, ніж усе навколо, очам доводиться працювати старанніше, тому яскравість потрібно відрегулювати відповідно до рівня освітлення. Збільшення контрастності також може зменшити навантаження на очі.

✔ Правильно сидіти за комп'ютером: екран повинен розташовуватися на відстані витягнутої руки і так, щоб погляд був спрямований трохи вниз, а не прямо вперед або вгору.

Також ми писали, що, працюючи за комп'ютером і телефоном, можна навіть покращити зір: як це зробити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.