Догори
Дати відгук

Тарифи на газ для населення будуть рости

Це станеться через відкриття ринку газу — впевнений експерт

2 хв на прочитання03 Серпня 2020, 20:57
Поділитись:

Ціни на газ в Україні підуть вгору після відкриття ринку газу для населення з 1 серпня, але завдяки заповнюванню підземних сховищ газу (ПСГ) це станеться не так стрімко, як могло б бути. Про це в коментарі УНІАН сказав президент Асоціації "Газові трейдери України" Андрій Мізовець. 

"Думаю, що ціни підуть вгору після відкриття ринку газу тому, що ринок відкривається влітку, коли ціна найнижча. У ринковій сфері завжди до моменту початку опалювального сезону і далі ціна зростає. Це об'єктивний процес, уникнути його неможливо", - сказав він. 

За словами експерта, якимось чином, змінюючи постачальника, обійти загальну тенденцію до зростання також неможливо. Але водночас суттєві запаси газу в українських ПСГ і загальносвітова сприятлива ситуація за цінами нададуть стримуючий ефект на зростання вартості блакитного палива. 

"З позитивних моментів, які, як мінімум, згладять це зростання, — то, що загальносвітова тенденція цін на енергоносії дуже хороша для споживачів. Ціни низькі й довго ще будуть низькими тому, що спад в промисловості. Плюс заповненість газом сховищ через те, що попередня зими була дуже теплою. в Європі сховища практично заповнені, і зростання запасів в наших сховищах теж говорить про те, що тенденція буде продовжуватися. Газа дуже багато. у будь-якому випадку ця маса ресурсу буде трохи тиснути на ринок і не давати рости ціною, як це було в деякі періоди", - пояснив він. 

Мізовец також зазначив, що на якість газу, яке отримує споживач, не зможе вплинути зміна постачальника, що можна здійснювати в рамках відкриття конкурентного ринку газу для населення. 

"Ні від чого якість газу не залежить. Йдеться про одне й те ж ресурсі, який приходить з однієї й тієї ж труби. Тому якість газу, який буде постачати компанія поточна або будь-яка інша, жодним чином не зміниться. У газотранспортній системі весь газ відповідає державним стандартам", - додав експерт.

За його словами, постачальники газу населенню в конкурентному ринку можуть боротися між собою ціною своїх послуг, сервісом і швидкістю реагування на запити споживача.

Нагадаємо, газ можна буде оплатити на рік вперед по низькій ціні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
Енергоатом Посилення співпраці Атомна галузь
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024