Догори
Дати відгук

Ситуація з захворюваністю на COVID-19 значно гірша, ніж здається – інфекціоніст

Це пояснюється кількома чинниками

3 хв на прочитання07 Жовтня 2020, 20:19
Поділитись:

Лікар-епідеміолог, інфекціоніст Олексій Галімський у своєму коментарі GreenPost звернув увагу на два дуже несприятливі статистичні показники. Перший – закінчуються інфекційні ліжка.

«При цьому немає резерву, насамперед людського. Раніше додаткові ліжка розгорталися в лікарнях, де було інфекційне відділення чи бодай інфекціоніст, а тепер – у будь-яких, навіть тих, що з інженерно-технічного погляду ніяк не пристосовані», – говорить лікар.

І додає, що  люди задіяні із перших місяців епідемії весь час працюють на межі виснаження  – у лікарів-інфекціоністів, медсестер, іншого медперсоналу  «сідають батарейки». Тому коли збільшиться наплив хворих – збільшити обсяг роботи не вдасться – просто зросте смертність.

Ситуація зараз набагато гірша, ніж було навесні, пояснює Олексій Галімський. Якщо в перші дні інфекційний стаціонар був заповнений хворими і з легкою, і з середньою і з критичною формами, тому частина хворих не потребувала такого обсягу уваги медперсоналу, то тепер «аншлаг» в інфекційному відділенні означає, що воно заповнене пацієнтами саме з тяжкою і критичною формою.

«Вже якось навчилися лікувати амбулаторно тих, хто може обійтися без госпіталізації», – констатує лікар.

Олексій Галімський підкреслює, що надходження хворих перевищує виписку. Інфекціоніст пояснює, що процес лікування тривалий.

«Це не харчове отруєння, де хворому швидко стає легше і він на третій-четвертий  день тікає з лікарні, бо треба працювати. Це тяжке і довготривале захворювання. Люди потребують медичного догляду тижнями. І ми бачимо, що  ліжка закінчуються», – говорить лікар.

Другий момент, на який звернув увагу Олексій Галімський, – резерв, яким жонглюють.

«Чуючи цифру "37 тисяч ліжок", відразу уточнюйте, скільки на них точок кисню. Менше половини! А якщо хворий госпіталізується, то він або потребує кисню, або має супутню патологію і потребуватиме кисню незабаром. Тому який же це резерв?

Звичайно, хворому може пощастити – його можуть вилікувати без кисню, але може й не пощастити – і що тоді? Як вирішувати, кому дати кисень, а кому ні – монетку кидати чи з’ясовувати, чиї родичі або знайомі більш соціально вагомі?

А якщо хворий потребує кисню й не отримує його, то його стан обтяжується і далі потребуватиме апарату ШВЛ, яких узагалі обмаль», – говорить лікар.

Раніше ми розповідали, що в Україні почався «іспанський» сценарій розвиток епідемії — в лікарнях колапс.

Окрім того, ми перебуваємо в наростаючій прихованій захворюваності на COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.