Симптоми дефіциту солі в організмі та протипокази до її вживання
При зниженні добової норми солі до фізіологічної норми кількість інфарктів знизилася на цілих 80 %.
Сучасна кухонна очищена сіль містить в своєму складі тільки натрій (Na) і хлор (Cl). Медичний інформаційний портал «Здоровенькі» розповідає про те, як визначити, що солі у вашому раціоні замало.
Головним чином, симптоматика характерна при недостатньому надходженні основного інгредієнта солі — натрію:
- погіршення здоров’я шкіри — підвищена сухість (ксеродермія, екзема);
- з боку шлунково-кишкового тракту — погіршення апетиту, відчуття спраги, нудота, напади блювоти, зниження маси тіла;
- з боку нервової системи — запаморочення, галюцинації, порушення свідомості, підвищена сонливість, відчуття апатії, порушення в роботі вестибулярного апарату, депресія, судоми, слабкість у м’язах;
- знижений артеріальний тиск;
- зменшення обсягу плазми, а також кількості сечі;
- порушення ритму роботи серця (аритмії);
- порушення кислотно-лужного балансу;
- підвищена сприйнятливість до інфекційних захворювань;
Якщо сильно обмежити надходження в організм солі, особливо в період вагітності, у майбутньої дитини можуть з’явитися проблеми з розвитком нирок. Тому добове дозування натрію при вагітності таке ж, як і у звичайної людини.
Причини нестачі натрію в організмі:
- безсолева дієта або просте обмеження вживання даного продукту;
- недолік або надлишок вживання питної води;
- стрімка втрата організмом рідини — прийом сечогінних препаратів, діарея, блювота, підвищена пітливість;
- підвищена крововтрата;
- захворювання нирок — пієлонефрит, полікістоз, нефротичний синдром;
- цироз печінки, що супроводжується асцитом;
- вживання продуктів з високим вмістом калію.
Однак зловживання сіллю може нашкодити організму.
Нирки людини здатні переробити максимум 20-30 г солі.
Згідно з рекомендаціями науковців, нормальна фізіологічна добова норма споживання кухонної солі середньостатистичної дорослої людини становить 5 г.
Постійний надлишок споживання солі може спричинити такі проблеми зі здоров’ям:
- підвищений артеріальний тиск, що поступово може перерости в артеріальну гіпертензію (гіпертонію), а далі — інсульт, інфаркт міокарда та інші захворювання серцево-судинної системи;
- захворювання очей — глаукома, катаракта;
- захворювання сечовидільної системи — нефрити, некроз нирки;
- захворювання органів шлунково-кишкового тракту (ШКТ) -гастрит, панкреатит;
- за рахунок підвищеного сечовиділення з організму прискорено вимивається калій, кальцій, що підвищує ризик травмування кістково-м’язового скелета і появи не тільки переломів, а й деяких захворювань опорно-рухового апарату — остеопорозу та інших.
Згідно з дослідженнями, в європейських країнах доросла людина в середньому вживає близько 10 г солі на добу, що в 2 рази перевищує рекомендовану дозу.
Згідно з іншими даними від фінських науковців, при зниженні добової норми солі до фізіологічної норми кількість інфарктів знизилася на цілих 80 %.
Протипоказами до вживання кухонної солі є:
- захворювання нирок і сечовивідних шляхів — нефрит, ниркова недостатність;
- захворювання серцево-судинної системи — гіпертонія, інфаркт, інсульт;
- захворювання суглобів — ревматоїдний артрит, остеоартрит, подагра;
- ревматизм.
При таких захворюваннях лікар призначає безсолеву дієту під лікарським наглядом із моніторингом біологічних показників.
Також ми розповідали, що залізо може прискорити старіння — науковці.