Британські вчені з'ясували, що рослина орегано, яку використовують у кулінації, має дуже сильні протизапальні та протимікробні властивості. Орегано сильніше діє за стрептоміцин та пеніцилін. Про це пише medicina.ua.
Учені виявили, що цим властивостям рослина завдячує олії карвакрол, яка має антигрибкову та протибактеріальну дію. До складу орегано входять карвакрол, тимол, ефірні олії (до 0,5%), дубильні речовини, розмаринова кислота та інші біологічно активні речовини.
На сьогоднішній день, доведено, що орегано має протизапальну, дезінфікуючу, сечогінну дію, а також є хорошим антисептиком.
Ефірна олія орегано має знеболювальну та заспокійливу властивості. Ефірні олії використовують при лікуванні кашлю, запалення горла, їх додають у лікувальні ванни та креми при лікуванні ревматизму.
Карвакрол тздатний замінити 18 антибіотиків. Карвакрол вбиває навіть найстійкіших до ліків мікробів, наприклад, золотистий стафілокок.
Доведено, що знищення мікроорганізмів настає навіть у низьких концентраціях орегано у повітрі. На даний момент, вже виробляються бинти, серветки та спреї з екстрактом орегано. Найближчим часом очікується бум у виробництві біологічних активних добавок на основі орегано.
Нагадаємо, що потрібно знати про виноград.