Догори
Дати відгук

Сидяча робота? Сім порад, які допоможуть відновити здоров'я

Сидячий спосіб життя псує здоров'я вже за два тижні, але, на щастя, все можна виправити.

4 хв на прочитання18 Червня 2022, 17:00
Поділитись:

Сидячий спосіб життя нещодавно прирівняли до куріння та непомірного вживання алкоголю: якщо щодня ви проводите в сидячому положенні 6 годин і більше, ви завдаєте своєму тілу таку ж шкоду, як би викурювали пачку цигарок. Але що робити всім нам, мешканцям епохи офісів?

Зрозуміло, ніхто з нас не може кинути звичну роботу і піти у вільні майстри, щоб фізичною працею поправити здоров'я, що похитнулося. Залишається тільки один вихід: щодня після робочого дня виконувати прості вправи, які допоможуть знизити або навіть зовсім прибрати всю шкоду, завдану здоров'ю за день, інформує UAINFO.org з посиланням на Goodhouse.

Болі у шиї

Працюєте за комп'ютером? У нас для вас погані новини: при витягуванні шиї всього на 30 градусів уперед ми залучаємо в 4 рази більше м'язів – і напружуємо їх утричі сильніше. Чи варто дивуватися наслідкам у вигляді хвороб хребта?

Що можна зробити: розташуйте монітор таким чином, щоб середина екрана припадала на рівень підборіддя. Крім того, варто збільшити яскравість екрану - це допоможе розглянути дрібніші деталі, не наближаючи монітор занадто сильно.

Зниження концентрації

Коли ми сидимо, нормальний кровообіг уповільнюється і наш мозок отримує менше кисню. У результаті падає наша здатність до концентрації, може погіршитися пам'ять, креативність та здатність сприймати та аналізувати нову інформацію.

Що можна зробити: розплануйте робочий день таким чином, щоб щогодини вставати з-за столу і проходити хоча б мінімальну відстань. Склянка кави з апарату в коридорі, надрукований документ з принтера – згодиться будь-який привід, щоб привести тіло у вертикальне положення і хоча б трохи розім'ятися.

Депресія

За даними дослідження, опублікованого в Американському журналі з профілактичної медицини, жінки середнього віку, які понад сім годин на день проводили в сидячому положенні, частіше повідомляли про ознаки депресії.

Що можна зробити: найдоступніший спосіб мінімізувати шкоду – щодня знаходити час для невеликої пішої прогулянки, а у вихідні вирушати у парк, ліс чи сквер. Півторагодинна прогулянка на природі допомагає знизити симптоми депресії та тривоги.

Підвищена резистентність до інсуліну

Навіть лише один день, проведений у сидячому положенні, здатний різко знизити активність інсуліну та збільшити ризик розвитку діабету другого типу.

Що можна зробити: пийте більше рідини. Коли ми зневоднені, в організмі підвищується рівень гормону вазопресину, який підвищує рівень цукру в крові. Регулярне вживання достатньої кількості рідини допомагає знизити рівень цього гормону, і ризик розвитку діабету.

Болі в попереку

Мало хто з нас здатний просидіти шість годин з абсолютно рівною спиною. Більшість починає сутулитися, а це перший крок до порушення постави та викривлення хребта.

Що можна зробити: по-перше, розправляйте спину щоразу, коли ви про це згадаєте. По-друге, розташуйте клавіатуру комп'ютера таким чином, щоб під час роботи ваші лікті були зігнуті та притиснуті до тіла, а зап'ястя – витягнуті. По-третє, після роботи, вдома виконуйте прості вправи для постави: стійте біля рівної стіни, притискаючись до неї лопатками, сідницями, п'ятами, потилицею та ікрами; виконуйте найпростіші асани або стійте у планці.

Болі в ногах

Ниючий біль у ногах – побічний ефект тривалої сидячої роботи. Чим більше ноги проводять у зігнутому положенні без можливості розтягуватися та рухатися, тим сильніше вони починають хворіти.

Що можна зробити: відрегулюйте офісний стілець або крісло таким чином, щоб коліна були вищими за рівень стегон – це трохи знизить навантаження.

Ослаблення кісток

Так, чим менше ми рухаємося, тим тендітнішими та слабкішими стають наші кістки. Сидячий спосіб життя буквально вимиває з них мінеральні речовини, які забезпечують міцність та рухливість скелета.

Що можна зробити: їжте більше продуктів, багатих на кальцій і вітамін D.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання41 хвилину тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитаннягодина тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині. Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання2 години тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання2 години тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання3 години тому
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання4 години тому
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання5 годин тому
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитання6 годин тому