Догори
Дати відгук

Світло вночі провокує ожиріння та діабет — дослідження

Хто засинав перед телевізором, за 5 років набрав 5 зайвих кг.

2 хв на прочитання22 Жовтня 2023, 21:42
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Що світліше в спальні, то ширша талія. Про це розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін. 

Він наголошує, що, хоч і багато написано про шкоду світла вночі, але ми недооцінюємо небезпеку світла низької інтенсивності. Науковець нагадує, що в яскравому офісі освітлення буде 300 lux, сонячний день у затінку — 10000, вечірнє приглушене світло — 50, тимчасом повний місяць у тропіках — усього 1 люкс, а зоряне небо — 0,002 люкс!

Андрій Біловешкін розповідає, що нічне світло навіть низької інтенсивності в 3-5 люкс (для прикладу, 5 люкс — це яскравість невеликої свічки з відстані 60 см) має негативний вплив на здоров'я. Так, наукові дослідження показали вплив слабкого нічного світла на масу тіла і ризик діабету у людей. При цьому не тільки страждає метаболізм, а й підвищується ризик поведінкових розладів і депресії у людей. Також зростає ймовірність розвитку деяких видів раку.

«Світло у спальні — це те, що впливає на здоров'я та дуже легко виправити. Заклейте світлодіодні індикатори, зробіть вечірню систему освітлення з лампами розжарювання, повісьте штори (у нас металізовані). Якщо штори складно — маска для сну. За кілька годин до сну уникайте цифрових пристроїв і телевізора (хто засинав перед телевізором, за 5 років набрали 5 зайвих кг), читайте паперові книги чи e-ink. Це просто, але довгостроковий ефект буде більшим», — рекомендує Андрій Біловешкін.

Також нагадаємо, що світлове забруднення заважає заснути і підвищує ризик діабету, ожиріння та депресії: лікар розповів, що робити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.