Догори
Дати відгук

Суперфуд волоський горіх: впливає на склад крові, стан стінок судин, кількість антиоксидантів

Дослідники з’ясували, що волоські горіхи діють як пребіотики.

3 хв на прочитання22 Квітня 2022, 08:13
Поділитись:

Волоський горіх – справжнє джерело корисних речовин. Люди здавна використовують його поживні та лікувальні властивості. Горіх покращує пам’ять та знижує рівень холестерину в крові. Нещодавно з’ясувалося, що він позитивно впливає на травлення модифікуючи мікробіом кишечника.

Дієтологи справедливо називають волоський горіх суперфудом. Його ядра багаті різними мінералами, вітамінами та ненасиченими жирними кислотами омега-3, дуже корисними для судин, серця та мозку. Чверть склянки ядер горіха забезпечують нашу потребу в омега-3 протягом доби.

Вперше цей горіх привезли з Греції. Плоди «дерева життя» цінувалися нашими предками настільки високо, що простим мешканцям Стародавнього Вавилону забороняли вживати їх у їжу. Геродот стверджував, що волоські горіхи наділені особливою життєвою силою. Авіценна вважав їх ефективним лікарським засобом, рекомендуючи для відновного харчування та лікування туберкульозу. Дослідження, проведене в Школі медицини Університету штату Луїзіана, виявило, що введення волоського горіха в раціон харчування змінює склад спільноти бактерій кишечника. Цей результат, можливо, призведе до появи нових методик використання позитивних властивостей горіха для лікування та зміцнення здоров’я. Дослідницька група професора Лаурі Байєрлі (Lauri Byerley) працювала з лабораторними гризунами. Раціон групи тварин вчені доповнили горіхами, а потім порівняли бактеріальний склад мишачих кишечників з даними контрольної групи, в якій гризуни не отримували горіхи.

З’ясувалося, що «горіхова дієта» призвела до відмінностей між двома групами у кількості мікроорганізмів та якості мікробіома. Змінилося число бактерій та їх склад, значно зросла частка корисних лактобацил.

Таким чином, дослідники з’ясували, що волоські горіхи діють як пребіотики, до яких відносяться дієтичні продукти, вибірково та цілеспрямовано стимулюючі активність та кількість корисних для організму бактерій. Як зазначила доктор Байєрлі:

«Ми виявили, що волоські горіхи в раціоні збільшують різноманітність бактерій у кишечнику. Інші, не пов’язані з нашим дослідження, асоціюють малу кількість бактерій з ожирінням та іншими хворобами, такими як запалення кишечника. Волоські горіхи збільшили кількість мікроорганізмів, таких як лактобацили… Імовірно волоські горіхи можуть виступати як пребіотик».

Позитивна дія волоських горіхів на стан організму людини не заперечується фахівцями. Введення в раціон впливає на склад крові і стан стінок судин, кількість антиоксидантів і протизапальних речовин. Не виключено, що багато корисних властивостей волоських горіхів викликані саме його впливом на мікрофлору кишечника.

Вчені називають здоров’я кишечника новою дослідницькою областю та пов’язують різноманітність бактерій з міцним здоров’ям та гарним самопочуттям. На їхню думку, зміни в мікробіомі кишечника шляхом додавання волоських горіхів до раціону — це новий фізіологічний механізм поліпшення здоров’я, зниження ризику серцево-судинних захворювань та стримування розвитку пухлин.

До слова, ризик ураження раком серед споживачів хлорованої води на 93 % вищий: який оптимальний склад питної води.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання3 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора