Суниця змінює «прописку» і що варто посадити після - поради для домашнього садівника

2 хв на прочитання08 Липня 2024, 06:37
Суниця змінює прописку. Фото з відкритих джерел

Незважаючи на постійне підживлення, земля виснажується.

Оновлювати посадки садової суниці з рокіровкою місця радять  через 3-4 роки плодношення, оскільки ягоди з кожним роком дрібнішають, а в ґрунті накопичуються шкідники, грибки та бактерії, які викликають захворювання рослин, наприклад білу чи буру плямистість листя. До того ж, незважаючи на постійне підживлення, земля виснажується.

Час готувати нове місце посадки: утім, багато що залежить від сорту. Одні сорти можуть плодоносити 5-6 років без зниження врожайності, другі потребують оновлення на 2-3 рік. А ремонтантні сорти треба оновлювати частіше, позаяк ці рослини плодоносять без перерви весь сезон, у результаті земля виснажується інтенсивніше. Суниця – культура, дуже чутлива до ґрунтової перевтоми, а тому потребує обов’язкового дотримання сівозміни, тобто чергування культур і відпочинку ділянки від суничних рослин протягом хоча б 1-2 років. У цей період площу доцільно займати культурами, які б оздоровили ділянку. Якщо ви плануєте у другій половині літа або в серпні-вересні оновлювати суничну плантацію, то у травні на місці майбутніх грядок бажано висіяти сидерати: люпин, буркун, гірчицю чи олійну редьку (краще в суміші). Разом вони і розпушать, і продезінфікують ґрунт, і, якщо треба, проженуть нематод і личинок хруща. Крім цього, сидерати сприятимуть накопиченню азотовмісних поживних речовин, які забезпечать хороший старт саджанцям суниці. У стадії бутонізації (до цвітіння й осіменіння) сидерати треба скосити, залишивши на поверхні замість мульчі, а потім уже висаджувати суницю. Посаджені таким способом рослини будуть сильними і здоровими.

Що садити після полуниці: на місці, де росла садова суниця (полуниця), бажано садити рослини, коріння яких розташовується близько до поверхні, а також стійкі до хвороб. Наприклад, на колишній суничній ділянці можна посадити бобові (горох, сою, сочевицю, боби, квасолю). Цим культурам не потрібен азот, а в землі після полуниці його дуже мало. Більш того, ці рослини самі допомагають виснаженим землям збагатитися азотом. Тому вже після їх викопування можна посадити, наприклад капусту, якій необхідна наявність великої кількості азоту в ґгрунті.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: