Головний мозок живих істот є найбільш важливим органом, оскільки відповідає за діяльність всіх елементів людського тіла. Саме від нього залежить з якою частотою буде битися ваше серце або скільки повітря буде потрібно для поглинання легкими.
Для нормальної роботи важливо дотримуватися здорової дієти та обмежень в споживанні продуктів, які шкідливо впливають на його діяльність.
Газована вода, енергетики та навіть фруктові соки містять у великій кількості фруктозу. Крім того, що підвищений цукор в організмі викликає проблеми серцево-судинної системи та обміну речовин, він також небезпечний для головного мозку. Оскільки більшість солодких напоїв складається з кукурудзяного сиропу, що має 55 % фруктози та 45 % глюкози, рясне споживання солодких напоїв призводить до ожиріння, високого кров’яного тиску, діабету, також зниження пам’яті, здатності до навчання та утворення нейронів головного мозку.
До цієї групи належать продукти з високим ступенем перероблювання, такі як цукор і біле борошно. Вони містять високий глікемічний індекс і погіршують роботу головного мозку. Як показало одне з досліджень, навіть один прийом їжі з високим глікемічним навантаженням знижує функції пам’яті як у дітей, так і дорослих. У літніх людей споживання цього виду вуглеводів щодня в обсязі понад 58 % харчування призводить до збільшення в два рази загрози психічних розладів і недоумства.
Найбільш небезпечні трансжири промислового виробництва, використовувані для приготування маргарину, глазурі, промислових тортів і печива. Зловживання цими продуктами сприяло розвитку хвороби Альцгеймера, погіршення пам’яті, зменшення обсягу мозку та зниженню когнітивних функцій.
Як показали ряд досліджень, зловживання алкоголем має серйозні наслідки для здоров’я головного мозку. У людей страждають алкоголізмом часто спостерігається дефіцит вітаміну В1, який сприяє розвитку захворювання під назвою енцефалопатією. Це захворювання характеризується недостатнім надходженням крові й кисню в головний мозок і призводить до набряків. Наслідки можуть включати втрату зору, сплутаність свідомості та підвищена агресивність. І це навіть без урахування токсичності алкоголю для організму.
Ртуть є важким металом, який накопичується в організмі довгоживучих хижих риб. В організм людини ртуть потрапляє з морепродуктами. У людському тілі вона накопичується в мозку, печінці та нирках. У дітей отруєння ртуттю призводить до затримок у розвитку, а іноді до появи церебрального паралічу та інших порушень роботи головного мозку. Тому важливо контролювати кількість їжі, пов’язаної з морепродуктами, також не завадить знати скільки ртуті може міститися в навколишніх водоймах.
До слова, перший успішний забір стовбурових клітин у дитини здійснили у Львові.