Догори
Дати відгук

Спинний імплантат вперше у світі дозволив пацієнтові із хворобою Паркінсона знову ходити

Хвороба Паркінсона викликана прогресуючою загибеллю нейронів, які продукують дофамін.

2 хв на прочитання27 Листопада 2023, 13:25
Спинний імплантат дозволив пацієнтові із хворобою Паркінсона знову ходити Спинний імплантат дозволив пацієнтові із хворобою Паркінсона знову ходити
Поділитись:

63-річний Марк мав завмирання ходи, перш ніж він став першою людиною з прогресуючою хворобою Паркінсона, якому встановили пристрій, що відновлює нормальну передачу сигналів.Він описав, як пережив «відродження» після того, як лікування дозволило йому знову ходити, не падаючи.

63-річному Марку з Бордо, Франція, понад 20 років тому поставили діагноз дегенеративного захворювання: у нього розвинулися серйозні проблеми з рухливістю, включаючи порушення рівноваги та завмирання ходи. Після встановлення імплантату, метою якого є відновлення нормальної передачі сигналів м'язам ніг від хребта, він зміг більш нормально ходити і набув незалежності, пише The Guardian.

«Я практично не міг більше ходити, не падаючи часто, кілька разів на день. У деяких ситуаціях, наприклад, заходячи в ліфт, я тупцював на місці, ніби замерз», - розповів він. «Наразі я навіть сходів більше не боюся. Щонеділі я ходжу на озеро і проходжу близько 6 кілометрів. Це неймовірно."

Імплантату ще належить пройти повноцінні клінічні випробування. Але швейцарська команда, яка має давню програму з розробки інтерфейсів «мозок-машина» для подолання паралічу, сподівається, що їхня технологія зможе запропонувати зовсім новий підхід до лікування дефіциту рухів у людей із хворобою Паркінсона.

"Вражає те, як ми можемо виправити порушення ходьби, викликані хворобою Паркінсона", - сказала Джоселін Блох, нейрохірург і професор Університетської лікарні CHUV Лозан, яка була оджнією з керівників програми.

Хвороба Паркінсона викликана прогресуючою загибеллю нейронів, які продукують дофамін. Приблизно у 90% пацієнтів на пізніх стадіях захворювання це призводить до труднощів при ходьбі, включаючи порушення рівноваги та завмирання ходи. Традиційні методи лікування, такі як препарат Леводопа можуть полегшити симптоми, але не здатні повністю відновити нормальний рух. Імплантат покликаний подолати цю проблему, впливаючи безпосередньо на область хребта, що відповідає за активацію м'язів ніг під час ходьби.

Пацієнт носить датчик руху на кожній нозі, і на початку ходьби імплант автоматично вмикається і починає подавати імпульси стимуляції нейронам спинного мозку. Ціль полягає в тому, щоб виправити аномальні сигнали, які посилаються з мозку по хребту в ноги, щоб відновити нормальний рух. 

Свіжі новини на GreenPost.ua.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.