Літо - довгоочікувана пора року, пора відпусток, відпочинку на природі. Однак, таке бажане сонце небезпечно і може призвести до різкого погіршення здоров'я, пов'язаного з перегріванням організму, особливо у дітей, людей похилого віку та людей, які страждають на захворювання системи кровообігу та порушення обміну речовин (хворобами щитовидної залози, цукровим діабетом та ін.).
Як перенести спеку з мінімальними наслідками для здоров'я?
Ось кілька "правил виживання":
Уникайте тривалого перебування на сонці, особливо в період з 12 до 16 години, коли сонце найбільш агресивне. Якщо ж доведеться кудись йти, треба дотримуватися тіньової сторони вулиці.
Одягайте вільний одяг із натуральних світлих тканин, який забезпечить тілу необхідну вентиляцію.
Обов'язково носіть головний убір.
Перед виходом на вулицю захищайте шкіру спеціальними косметичними засобами, що містять сонцезахисні фактори (що вище ступінь захисту, позначений на упаковці засобу, тим довше він захисний ефект. Під час перебування на пляжі, засіб треба наносити щоразу після купання у водоймі).
Ніколи не залишайте в машині дітей та свійських тварин – розпечене повітря в салоні може призвести до трагічних наслідків.
Завжди беріть із собою призначені лікарем ліки.
Дотримуйтесь питного режиму: пляшка з водою має стати звичним «атрибутом» вашої сумки.
У спеку в організмі порушується водно-сольовий баланс: з згодом
втрачається багато вологи та мікроелементів, що загрожує серйозними наслідками.
Що і як пити у спеку?
Пити треба маленькими ковтками, не поспішаючи (навіть якщо хочеться випити склянку води залпом!), інакше рідина не встигне всмоктатися у тканині.
Найкращі напої - питна або мінеральна столова вода (зі ступенем мінералізації не вище 1 г/л). Крім того, для вгамування спраги ідеально підходять зелений чай, напої з кислинкою, але без цукру (можна додати у воду скибочку лимона або кілька кислих ягід), розбавлені соки (особливо томатний, вишневий, грейпфрутовий, сливовий, що містять необхідні вітаміни та мікроелементи), натуральний квас (отриманий методом бродіння), кисломолочні продукти.
Небажані кава і чорний чай, що мають легкий сечогінний ефект. Категорично протипоказаний алкоголь, зокрема – пиво!
У спеку зазвичай загострюється проблема шлунково-кишкових розладів
З одного боку, через посилену втрату рідини знижується бар'єрна функція шлунка, що захищає організм від проникнення хвороботворних мікробів. З іншого – висока температура навколишнього середовища сприяє швидкому псуванню продуктів.
Найбільшу небезпеку у спеку становлять:
Щоб захистити себе від гострих кишкових інфекцій, їжу потрібно піддавати ретельній термічній обробці. Не можна залишати їжу при кімнатній температурі більше двох годин. Також не варто її довго зберігати у холодильнику. Купувати слід тільки свіжі та цілі фрукти та овочі. Для пиття, миття овочів та фруктів використовувати кип'ячену або бутильовану воду. За перших ознак харчового отруєння слід негайно звернутися до лікаря. Самолікування є небезпечним і може призвести до тяжких наслідків.