Догори
Дати відгук

Сонце «корисне» та «шкідливе»: поради лікаря

І в чому саме полягає його користь та шкода

2 хв на прочитання22 Травня 2021, 15:23
Поділитись:

Ультрафіолетове опромінення несе людському організму як користь, так і шкоду. Про це у своєму коментарі GreenPost розповіла лікар-дерматолог Олена Кравчук.

Вона нагадує: всі ми любимо сонце, і в невеликих дозах ультрафіолетове опромінення корисне й необхідне для людей.

Під впливом сонячного світла в головному мозку виробляється речовина серотонін, який називають «гормоном гарного настрою». Серотонін бере участь у регулюванні соціальної поведінки, сну і пам'яті, апетиту і травлення, впливає на рівень тривожності і щастя.

Також під дією сонячних променів у шкірі людини виробляється вітамін D, який бере участь не лише в обміні в кістковій тканині – останнім часом його відносять до гормоноподібних речовин, що впливають на всі системи організму, передусім на нервову і ендокринну.

Але підвищені дози сонячного випромінювання людському організму шкодять. Потерпають насамперед шкіра, імунна система та очі.

Шкіра. Ідеться не лише про ознаки передчасного старіння. Важливо пам'ятати, що надлишок сонячної радіації має накопичувальний ефект і може стати фактором ризику для розвитку деяких видів раку шкіри, а сонячний опік з утворенням міхурів може виявитися причиною меланоми – злоякісного захворювання. Наразі меланома за умови раннього виявлення та лікування є виліковною, але захворюваність їй продовжує зростати швидше, ніж будь-якого іншого виду раку у людини.

Очі. Щорічно в світі 12 мільйонів людей втрачають зір через розвиток катаракти – втрати прозорості кришталика. За оцінками експертів ВООЗ, 20% від цього числа випадків могли бути викликані або посилені впливом сонця.

Імунна система. Підвищені дози ультрафіолету можуть пригнічувати клітинний імунітет, збільшуючи ризик розвитку інфекційних захворювань і знижуючи ефективність вакцинації.

Тепловий/сонячний удар. Надмірне сонячне випромінювання може стати причиною теплового або сонячного удару.

«На мій погляд, це дуже небезпечно для людей, які перехворіли на COVID-19, оскільки ми ще не знаємо про всі віддалені наслідки цього захворювання», – говорить Олена Кравчук.

Ми вже розповідали про п’ять міфів про агресивну форму раку шкіри — меланому, а також про те, кому не загрожує меланома — роз’яснення онколога.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.