Догори
Дати відгук

Соковита дімляма від Клопотенка: узбецька печеня з качкою

Якщо ви ніколи до того не куштували цю знакову страву, саме час це змінити.

3 хв на прочитання22 Січня 2023, 17:00
Поділитись:

Якщо ви любите птицю, то запечена качка – точно одна з ваших обраниць, особливо до святкового столу. Та якщо ви шукаєте нових рецептів і смаків, то саме зараз дізнаєтеся, як приготувати качку шматочками.

Ви будете здивовані цим неймовірним смаком та ароматом ще й тому, що для приготування практично не треба докладати ніяких зусиль, лише нарізати м’ясо з овочами, а далі справа духовки. Будемо готувати узбецьку дімляму. Якщо ви ніколи до того не куштували цю знакову страву, саме час це змінити.

ЩО ТАКЕ ДІМЛЯМА?

Дімляма, домлями, димляма – точного перекладу назви цієї страви узбецької кухні немає. Якщо казати простими словами, то це печеня з м’ясом та овочами, де всі інгредієнти викладаються шарами у казан чи посуд з товстим дном. Частіше за все дімляму роблять з бараниною, але насправді м’ясо можна вибрати будь-яке. З качкою виходить просто ідеально! Через тривалість тушкування м’ясо стає настільки ніжним, що без жодних зусиль відділяється від кісток, а овочі просочуються соками один одного та просто тануть у роті. Після першої години в духовці вашою домівкою почне ширитися настільки приголомшливий аромат, що важко буде дочекатися кінця приготування. Просто знайте, воно того варте!

 

ЯК ПРИГОТУВАТИ ДІМЛЯМУ

ІНГРЕДІЄНТИ

1 невелика качка (приблизно 1 кг 500 г)

5 картоплин

2 моркви

500 г капусти

2 цибулини

1 головка часнику

1 солодкий перець

2 томати

5 гілочок кропу

5 гілочок петрушки

5 гілочок кінзи

1 ч. л. зіри

5 лаврових листків

25 г вершкового масла

сіль та перець до смаку

 КРОК 1

Якщо ви купили цілу качку, спочатку її потрібно розібрати. Шию обріжте, вона нам не знадобиться. Виріжте зайвий жир та нутрощі, якщо вони були, ретельно помийте. Розріжте качку кулінарними ножицями спочатку вздовж на 2 частини, потім відріжте ніжки та тушку порубайте на порційні частини, крила теж можна залишити, відрізавши фаланги.

 КРОК 2

Розігрійте суху пательню та обсмажте шматки качки з обох боків до золотавої скоринки, присоливши до смаку. Розігрійте духовку до 180 градусів.

 КРОК 3

Наріжте напівкільцями 2 цибулини та 2 морквини, солодкий перець – широкими смужками, 5 картоплин – великими кубиками, а 2 томати – кружальцями. Капусту наріжте великими шматками, нам знадобиться 500 г.

 КРОК 4

Казан чи каструлю з товстим дном змастіть до половини 25 г вершкового масла. На дно викладіть обсмажене м’ясо, а зверху цибулю та розчавлені зубчики головки часнику.

 КРОК 5

На цибулю викладіть томати із солодким перцем, зверху моркву, далі картоплю, потім шматки капусти.

 КРОК 6

Насамкінець викладіть порубану зелень 5 гілочок кропу, 5 гілочок петрушки та 5 гілочок кінзи, додайте 1 ч. л. зіри та 5 лаврових листків. Кожен шар дімлями трохи підсолюйте та перчіть. Поставте казан тушкуватися у розігріту до 180 градусів духовку на 2 години, накривши кришкою або фольгою. Готовій страві дайте трохи охолонути і подавайте до столу.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost