Догори
Дати відгук

Сода від хвороб та шкідників огірків та кабачків

Для поліпшення живлення кущів їх поливають під корінь слабким розчином соди.

3 хв на прочитання26 Червня 2023, 20:00
Поділитись:

Багато дачників з успіхом застосовують харчову соду при вирощуванні садово-городніх рослин. Гідрокарбонат натрію є дрібнокристалічний білий порошок, що має у водних розчинах слаболужну реакцію. Своєчасна профілактика хвороб та поширення шкідників у посадках за допомогою содового розчину призводить до підвищення врожайності овочів.

Слаболужний розчин харчової соди.

Кореневе підживлення огірків і кабачків після першої хвилі плодоношення. Обробки гарбузових культур содовим розчином для профілактики борошнистої роси та поширення попелиць.

Особливо корисним є використання соди при вирощуванні гарбузових культур: огірки, кабачки, патисони, гарбузи. Водні розчини двовуглекислого натрію можуть використовуватися і у вигляді кореневих підживлень, і для обприскування рослин листком.

Як правильно застосовувати питну соду з урахуванням фази розвитку та стану огіркових та інших гарбузових рослин?

Полив кущів під корінь для продовження плодоношення

Кореневі содові підживлення допомагають запобігти пожовтенню листя кабачків, патисонів та огірків, яке масово спостерігається після першої хвилі плодоношення овочів. Як показує практика, всього кілька процедур оздоровлює рослини, що мешкають на грядках і в теплицях, а також збільшує кількість жіночих квіток на сортах культур, що запилюються. А це сприяє суттєвому надбавленню в урожаї.

Для поліпшення живлення кущів їх поливають під корінь слабким розчином соди, приготованим шляхом розчинення столової ложки порошку в 10 л м'якої води. На кожен саджанець використовується по півлітра содового розчину. Інтервал між прикореневим поливом становить 3 дні. Кратність – 3-4 рази. Поживну рідину вносять по вологій землі, тобто після дощу, або після планового поливу.

Обприскування огіркових батогів содовим розчином від шкідників та хвороб

Більш концентрований розчин харчової соди допомагає у боротьбі з борошнистою росою на огірках та інших культурах, які страждають від цього грибкового захворювання. Для приготування біологічного фунгіциду у відрі води розводять 4 столові ложки продукту. Процедуру проводять за перших ознак утворення нальоту на листі, кожні 1-3 дні, до повного знищення симптомів хвороби.

Цей же засіб позбавляє огіркові та кабачкові кущі від попелиць, які, як правило, масово поширюються у посадках у період активного плодоношення, харчуючись соками листя та молодих пагонів на кінцях гілок. У той час, коли застосування потужних та ефективних отрутохімікатів призводить до накопичення небезпечних для здоров'я речовин у зріючих зеленцях та зав'язях, актуальність даного розчину зростає багаторазово.

Зазвичай звільнення посадок від шкідливих комах досить трьох обробок, проведених з інтервалом в 2-3 дня. Пам'ятайте, чим раніше ви обприскаєте гарбузові рослини від попелиць, тим швидше ви зможете прогнати їх із ділянки. Однак при масовому ураженні плантації попелицями розчин бікарбонату натрію навряд чи допоможе.

До слова, три секрети вирощування великої, соковитої та хрумкої капусти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання11 хвилин тому
Фото: Рixabay
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання49 хвилин тому
Сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання2 години тому
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання4 години тому
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитання7 годин тому
Цікаві ідеї оформлення дачного дворового умивальника (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому
Як легко позбавитися зайвого за правилом 90/90: лайфхак від експерта
2 хв на прочитання8 годин тому