Уже почався сезон перших заготовок на зиму, серед яких чільне місце займають різні варення. А чи знаєте ви, навіщо потрібна харчова сода при варінні варення? «Дача. Сад та город» перераховує щонайменше п'ять способів її застосування. Ось вони:
1) Щоби нейтралізувати кислоту чи гіркоту плодів без додавання великої кількості цукру.
2) Щоб запобігти розварюванню м'яких фруктів — для цього їх потрібно замочити перед варінням у розчині соди (столова ложка на літр води) на 5-10 хвилин.
3) Щоб продезінфікувати плоди та позбавити їх від пестицидів, які можуть опинитися на шкірці, — для цього їх потрібно замочити у розчині соди, як описано в попередньому пункті.
4) Щоб урятувати варення, що забродило, — достатньо ще раз прокип'ятити його з додаванням соди.
5) Щоб сироп був прозорим і набув золотистого кольору.
Також ми розповідали, як зварити варення з будь-яких ягід за 5 хвилин.