Догори
Дати відгук

Смертельна звичка: науковці розповіли, як люди вбивають себе, не підозрюючи про це

Раніше вже було відомо, що сіль збільшує ризик раку, високого кров'яного тиску та інсульту.

2 хв на прочитання27 Липня 2022, 00:38
Поділитись:

Люди, які досолюють їжу за столом, наражаються на вищий ризик передчасної смерті. Про таку сміливу заяву американських науковців розповідає лікар Олександра Литкіна.

Перед цим вони провели дослідження, в якому взяли участь понад 500 000 осіб.

Раніше вже було відомо, що натрій, який міститься в харчовій солі (NaCl), збільшує ризик раку, високого кров'яного тиску та інсульту. Оцінити загальне споживання людиною шкідливої ​​харчової добавки можна з допомогою аналізу сечі. Однак цей спосіб може не відображати харчові звички, оскільки багато продуктів спочатку містять велику кількість солі. Тому науковці зі Школи громадської охорони здоров'я та тропічної медицини Тулейнського університету в Новому Орлеані вирішили подивитися, як впливає на здоров'я людей їхня звичка досолювати їжу за столом. Дослідники зазначили, що у західній дієті сіль, що додається за столом, становить 6-20 % від загального споживання речовини. Це й дало унікальну можливість оцінити зв'язок між споживанням натрію та ризиком смерті.

У період із 2006 по 2010 роки учасників експерименту опитували, як часто вони додавали сіль у їжу за столом. Тих, хто вважав за краще не відповідати, до аналізу не включали. Науковці скоригували аналіз на основі факторів, які можуть вплинути на результати, такі як вік, стать, раса, індекс маси тіла, куріння, вживання алкоголю, фізична активність, дієта та медичний стан. Далі за учасниками дослідження спостерігали у середньому 9 років. Передчасна смерть була визначена як настала у віці до 75 років.

У любителів додати сіль у їжу ризик померти раніше виявився на 28 % вищим порівняно з тими, хто ніколи не використовував сільничку або робив це рідко. Крім того, дослідження виявило нижчу тривалість життя серед людей, які завжди додавали сіль. У віці 50 років очікувана тривалість життя жінок і чоловіків, які постійно підвищували рівень хлориду натрію у своїй тарілці, скоротилася на 1,5 року та 2,28 року відповідно. Ці ризики трохи знижувалися у тих, хто їв багато фруктів та овочів.

Також ми наводили ознаки того, що ви не отримуєте достатньо цинку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Сказ тварин у Татарбунарах: введено карантин на 60 днів у квітні 2025 року
На Одещині введено карантинні обмеження через випадок сказу тварин
1 хв на прочитанняВчора
Фото: Pixabay
Медики розповідають, як пережити різку зміну погоди та хто перебуває в групі ризику
8 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
Ціни на ліки знизилися — та чи стало легше пацієнтам? Ось про що говорять цифри
5 хв на прочитанняВчора
Маріанну Буданову лікують у США через ускладнення після російського отруєння
Дружину Буданова таємно вивезли до США для лікування від наслідків отруєння
1 хв на прочитанняВчора
Територіальна громада судиться з "Укрзалізницею" за право володіння системою водопостачання
2 хв на прочитанняВчора
Натуральні барвники для великодніх яєць: безпечна альтернатива хімічним фарбникам
3 хв на прочитанняВчора
Всесвітній день здоров’я: як можна отримати медичну допомогу в різних країнах і на що можуть розраховувати українці
8 хв на прочитанняВчора
У Варшаві рандомно перевірятимуть пасажирів на вживання наркотиків
1 хв на прочитанняВчора