Смачно, корисно, дешево — що приготувати з курячої печінки
Куряча печінка — доступний продукт, який стане чудовою основою для багатьох страв
Печінка — прекрасна альтернатива м’ясу. Цей продукт коштує дешевше, готується легко, чудово поєднується з фруктовими та ягідними соусами. До того ж куряча печінка дуже корисна — містить вітаміни А, В, С, амінокислоти триптофан і лізин, а також мідь, залізо, натрій і фолієву кислоту.
З додаванням печінки можна приготувати салат, паштет чи навіть печінковий торт.
Салат з курячої печінки та апельсина
Інгредієнти:
500 г курячої печінки
1 апельсин (сік та цедра)
200 г глив
2 ст. л. соняшникової олії (для смаження)
6 гілочок кінзи
сіль та перець до смаку
Рецепт:
Апельсин добре промийте, зріжте його цедру і дрібно її порубайте. Вичавіть з цитруса сік. Візьміть 500 г курячої печінки, промийте і зачистьте від плівок і жиру. Витріть паперовим рушником залишки води на продукті. Посоліть, поперчіть і замочіть в апельсиновому соку на 15 хвилин. Поки лівер маринується, обсмажте на сковороді 200 г подрібнених глив із сіллю та перцем протягом 5 хвилин. З печінки злийте сік і обсмажте її з олією до готовності на чистій пательні. В салатнику змішайте готову печінку, обсмажені гриби, апельсинову цедру і подрібнену зелень кінзи. Посоліть і поперчіть до смаку.
Печінковий паштет зі смородиновим соусом
Інгредієнти:
Для паштету:
500 г курячої печінки
150 мл вершків 33%
70 мл коньяку
100 г вершкового масла 82,5%
1 цибулина
1−2 зубчики часнику
2−3 гілочки чебрецю
2 ст. л. соняшникової олії
сіль та перець до смаку
Для соусу:
500 г чорної смородини
250 г цукру
4 ст. л. води
дрібка чорного меленого перцю
дрібка солі
гарбузове насіння (для подачі)
Рецепт:
Підготуйте печінку. Візьміть 500 г та зачистьте від плівок та жиру, помийте в друшляку та залиште в ньому, щоб вся вода стекла. Очистьте цибулю та 1−2 зубчики часнику. Наріжте дуже дрібно. Розігрійте пательню з 50 г вершкового масла 82,5% та 2 ст. л. соняшникової олії. Обсмажте овочі до м’якості та прозорості цибулі. Після цього додайте 2−3 гілочки чебрецю та дрібку солі. Викладіть печінку на пательню та смажте до готовності, періодично помішуючи. Влийте 70 мл коньяку, почекайте 2−3 хвилини, щоб випарувався та зніміть з вогню. Залиште остигати. На цьому етапі може бути зовсім трішки соку та це нормально. Заберіть гілочку чебрецю, а печінку перекладіть у чашу блендера. Додайте спочатку 100 мл вершків 33%, 50 г вершкового масла, чорний мелений перець та сіль до смаку. Перебийте блендером до стану крему. Якщо виходить «суха» консистенція, у вас ще є 50 мл вершків. Додавайте їх порційно, аби не зробити паштет зарідким. Перекладіть його у форму та поставте в холодильник для стабілізації.
Зробіть соус. У сотейнику змішайте 500 г чорної смородини та 250 г цукру. Можете використовувати заморожену ягоду. Додайте 4 ст. л. води та варіть протягом 10 хвилин. Всипте дрібку чорного меленого перцю та солі, перемішайте та проваріть ще 1 хвилину. Орієнтуйтеся на консистенцію. Якщо дуже рідка, варіть ще, поки трошки не згусне. Потім перебийте блендером до однорідного стану. Подавайте охолоджений паштет із соусом окремо або разом. Посипте зверху гарбузовим насінням.
Печінковий торт з крем-сиром та смородиною: вишуканий смак
Інгредієнти:
500 г курячої печінки
2 яйця
3 ст. л. борошна
150 г замороженої смородини
150 мл молока
400 г крем-сиру
100 г цибулевого конфітюру
2 ст. л. соняшникової олії (+ для смаження печінкових млинців)
сіль та перець до смаку
Рецепт:
Попередньо викладіть 150 г ягід смородини у миску та розморожуйте за кімнатної температури. Зачистьте 500 г курячої печінки від плівок та жиру, добре промийте. Викладіть печінку у чашу блендера, влийте 150 мл молока, вбийте 2 яйця та перебийте до однорідності.
Далі всипте у чашу 3 ст. л. борошна та додайте 2 ст. л. соняшникової олії. Посоліть та поперчіть до смаку і ще раз добре перебийте. Консистенція тіста має бути, як на налисники.
Розігрійте пательню із невеликою кількістю соняшникової олії. Вилийте на пательню приблизно ополоник тіста та смажте млинець з кожного боку, доки він трохи не підрум'яниться. Так само зробіть із рештою тіста. Краще використовувати пательню з антипригарним покриттям. Готовим млинцям дайте трохи охолонути.
Розморожені ягоди смородини викладіть у чашу блендера та перебийте до однорідної консистенції.
У миску викладіть 400 г крем-сиру та перебиті ягоди, ретельно перемішайте. Кожен печінковий млинець змастіть крем-сиром зі смородиною. Верхній млинець змастіть також та викладіть зверху трохи цибулевого конфітюру. Поставте в холодильник мінімум на 2 години.