Із початком «грибного періоду» зростає небезпека отруєння цими природними дарами. Гриби є цінним харчовим продуктом, однак серед них є багато неїстівних, які можуть викликати отруєння з непрогнозованими наслідками. Бувають неспецифічні отруєння їстівними грибами, які акумулювали трупну отруту, хімічні речовини, отрутохімікати, радіонукліди, що потрапили у зони їхнього росту. Про це розповідає Оксана Полянська -професор кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини.
У хворих, що отруїлися грибами, прояви можуть з’явитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.
Ознаки отруєння:
На що звертати увагу при збиранні грибів?
✔ Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
✔ Не купуйте гриби на стихійних ринках. При найменших сумнівах не вживайте грибів.
✔ Збирайте лише добре знайомі вам їстівні гриби.
✔ Не беріть занадто молоді чи старі гриби, бо їх легко переплутати з отруйними.
✔ Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій.
✔ Ніколи не куштуйте сирі гриби.
✔ Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
✔ Гриби не рекомендовано вживати жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років, хворим та людям літнього віку.
Допомога в домашніх умовах при отруєнні грибами:
◊ При підозрі на отруєння — терміново телефонуйте «103».
◊ Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть активоване вугілля.
◊ До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь ліжкового режиму і випийте 3-4 склянки рідини — води, підсоленої води або прохолодного чаю.
◊ Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти.
◊ Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти для лабораторного дослідження.
Раніше ми вже писали, що не лише ворожі розтяжки: чим небезпечні гриби і як ласувати ними без шкоди для здоров’я за нинішніх умов.