Догори
Дати відгук

Скільки коштує життя без інтернету: збитки можна порахувати

Відсутність мережі — це не лише побутові незручності, а й економічні збитки.

1 хв на прочитання24 Грудня 2023, 23:04
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

За останні майже два роки українці звикли до можливих перебоїв з інтернетом. Але ми рідко замислюємося, що відсутність інтернету — це не лише побутові незручності, а й економічні збитки.

Інструмент NetBlocks Cost of Shutdown Tool (COST) оцінює вплив на ВВП загальнонаціонального відключення чи перебоїв у роботі інтернету, передачі мобільних даних або обмежень програм із використанням показників Світового банку, Євростату й інших установ. За його даними, відключення інтернету на одну годину по всій Україні може коштувати понад 2 699 474 доларів США, або 99 663 023 грн. Є розбивка за соцмережами, проте суми там ідентичні. Відключені на годину Facebook, Instagram, YouTube, Twitter (нині X) та WhatsApp «коштують» приблизно 104 тисячі доларів США, або майже 4 млн грн.

Тимчасом один день повного шатдауну коштував би Україні 64 787 375 доларів США, або 2 391 912 555 грн. Збитки по кожній соцмережі становлять приблизно 2,5 млн доларів США, або понад 92 млн грн.

Дослідники зазначають, що рівень збитків у національній валюті розраховували за обмінним курсом станом на травень 2023 року.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.