Догори
Дати відгук

Скандал у столичному  інтернаті: хто побив аутистів?

Керівництво намагається спустити справу на гальмах

8 хв на прочитання09 Жовтня 2020, 15:49
Поділитись:

Святошинський будинок-інтернат став популярним після того, як у соцмережі Фейсбук з’явився допис про двох аутистів, котрі повернулися з лікарні зі слідами фізичного насильства. У дописі йшлося про те, що  «синіх, аж чорних» хлопців повезли на експертизу, а потім до проктолога (?), нічого не сказавши батькам/опікунам.

Останніх два тижні не пускали до інтернату, зіславшись на карантин. Відразу з’явилося кілька версій щодо того, хто насправді наніс травми молодим людям. Що вдалося з’ясувати GreenPost.

Трішки про декорації, в яких розгортаються події

Святошинський будинок-інтернат (для хлопців) – доволі специфічний заклад. Офіційно це «соціально-медична установа для постійного проживання дітей віком від 4 до 18 років та молоді віком від 18 до 35 років з вадами розумового і фізичного розвитку та психічними розладами, які потребують постійного догляду, побутового і медичного обслуговування, освітніх та реабілітаційних послуг».

Тут вихованцям допомагають опанувати найпростіші навички самообслуговування, а потім навчають елементарного читання, письма, лічби, господарчо-побутової праці. Якщо дозволить лікар, то у стінах інтернату вихованці можуть оволодіти професіями двірника, вантажника, прибиральника, мийника посуду.

За останніми даними, в інтернаті проживають 189 осіб: 81 дитина до 18 років та 108 вихованців 18-35 років.

Що, власне, сталося

Ідеться про двох хлопців 19-20 років. У 21 відділенні лікарні ім. Павлова вони провели 5 місяців – саме коли їх мали виписувати, почався карантин.

«Наша дитина лежала до кінця лютого в лікарні, потім був карантин, і вже взагалі нікого не пускали. Десь у середині червня лікарка сказала, що можна бачитися з ним. Ми повернулися до звичного графіку відвідувань – на кожні вихідні. Раніше можна було лише передавати продукти», – розповідає Василина Ткач, двоюрідна сестра 19-річного Данька.

І ось 9 вересня хлопців нарешті виписали і привезли назад до інтернату. Проте вихователі звернули увагу, що діти погано почуваються, а коли роздягнули їх, щоб викупати, то побачили синці, порізи й опіки.

Кіра Чижикова, вихователька старшої групи, розповідає, що, дізнавшись про інцидент, директор закладу Ірина Копотун сказала: «Зробіть мені фото, все інше я беру на себе».

«Ми роздрукували фото, яке ви бачили по соцмережах. Вона все приховала – не повідомила батькам, вони дізналися від інших людей. І оце таке закрутилося. Зараз в інтерв’ю вона говорить, що викликала поліцію, – це брехня! Ба більше: 11 вересня вона з юристом, який працює в нашому інтернаті, без згоди батьків/опікунів повезла їх на експертизу в Подільський район (тому що Департамент соціальної політики, якому ми підпорядковуємося, її прикриває і відправив на свою експертизу). 

Експертиза показала, що вони в аутоагресії побили себе самі. Цього не може бути взагалі»,
– Кіра Чижикова.

Родичі потерпілих хлопців розповідають те саме.

«Судячи з усього, вони вирішили самі їх звозити на судмедекспертизу, не повідомляючи батькам. Наша родина нічого не знала про це, інші також. Нас не пускали в інтернат під приводом карантину. А в інтернаті, коли його забрали, два тижні не дозволяли заходити на територію й дивитися на нього. 23 вересня ми приїхали в інтернат разом із бабусею, щоб узяти його документи, і вже тоді його побачили», – розповідає Василина Ткач.

Чутки і версії

Відразу з’явилися чутки, що у лікарні хлопців тримали зі злочинцями, які перебували на примусовому лікуванні.

«Один юрист (сказав, що може нам допомогти) говорив, що в 9 відділенні якісь ув’язнені. Але ж у лікарні ніхто нічого не розповідав – це конфіденційна інформація. Я тільки знала, що мій брат у двомісній палаті. А туди ж теж не пускають, лише на прохідній», – розповідає Василина Ткач.

Проте В'ячеслав Мішиєв, директор територіального медичного об'єднання «Психіатрія» в м. Києві, спростував цю версію, ствердивши, що у його лікарні злочинців просто немає.

«Наша лікарня наказом Департаменту охорони здоров’я не включена до цього списку, нам заборонено (приймати їх на лікування – ред.), це є порушенням, яке перебуває на контролі в прокуратурі», – сказав він.

Версію, що з вихованців інтернату могли познущатися працівники лікарні, відкидає Кіра Чижикова. Вона запевняє: за 13 років своєї роботи в інтернаті бувала в «Павлівці» не раз (адже багатьох вихованців туди час від часу кладуть підлікувати), тому давно переконалася: персонал лікарні нормально ставиться до пацієнтів.

Третю версію – про знущання з вихованців в самому інтернаті – Кіра Чижикова вважає наслідком того, що ЗМІ перекрутили інформацію.

«Цього не може бути. Ми дбаємо про цих дітей. Я 10 років тому взяла опікунство… 

Якби ми не любили цих дітей, то навіщо йшли би сюди працювати?

Тут нема знущань. У нас гарний колектив, і ми любимо цих дітей – вони також люди», – говорить Кіра Чижикова.

У дирекції інтернату проблеми

Кіра Чижикова звинувачує Ірину Копотун у тиску на персонал інтернату.

«Зараз таке НП, такий кричущий факт, що Копотун погрожує. Вона познімала з більшої половини колективу премії, які нам дає держава – покарала людей. А виховательці, яка відразу повідомила про інцидент, вона в коридорі сказала: "Значить, так. Ти мені нічого не говорила, я нічого не знаю, до мене ніхто не підходив, ніяких побитих дітей у нас нема". Вона відчуває захист, що вийде сухою з води. Це найбільше обурює», – говорить вихователька. Вона стверджує, що Ірину Копотун підтримує кума – Світлана Назаренко, заступниця голови столичного Департаменту соціальної політики, та Марина Хонда, заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень.

«Вони її прикривають – уже навіть якийсь канал організували, і Копотун дає спростування на телебаченні, правозахисників до неї направляє сама Хонда. Вони хочуть на когось звернути», – говорить Кіра Чижикова.

Вихователька нагадує, що Ірина Копотун прийшла в інтернат улітку цього року і почала пресувати підлеглих. Кіра Чижикова вважає, що директорка взагалі не любить вихованців інтернату.

«Вона ними гидує, це ж очевидно. Проганяє постійно… Ось у мене старші хлопчики, такі з більш-менш підвищеним інтелектом, вони гуляють по інтернату, я їх відпускаю, тому що це їхній дім – це не вони до нас прийшли, а ми до них: допомогти їм, реабілітувати, соціалізувати. За що ти їх проганяєш? Коли вона бачить малюків, які тягнуть до неї ручки, починає кричати: «Приберіть дітей – у мене брендовий одяг!»

Доходить до абсурду. Хочу запитати у Хонди: кого ти прикриваєш? Для чого ви взагалі її сюди поставили – відмивати гроші? З її приходом і харчування погіршилось у дітей – кухарі розриваються: кому готувати спочатку – директорці чи дітям? Крадуть усе – гуманітарку від волонтерів, продукти. Перевірку би сюди… Навіть такий факт: коли вона прийшла влітку, в перший же день звільнила головного бухгалтера (жінку, яка пропрацювала тут понад 20 років) і взяла свого. Навіщо?» – запитує Кіра Чижикова.

Хай там як, а зам’яти інцидент керівництву інтернату не вдасться. Василина Ткач разом із іншими родичами потерпілих хлопців збирається написати заяву в поліцію, зафіксувати побої, а також звернутися до Міністерство освіти з проханням перевірити виконання інтернатом своїх обов’язків.

«А там буде видно, що нам скажуть далі. Бо директорка написала пост у Фейсбуці – мовляв, не треба поширювати фейки, у нас тут усе нормально», – говорить вона.

На жаль, ми не змогли зв’язатися з керівництвом Святошинського будинку-інтернату, щоб почути і їхню версію подій. Якщо нам усе-таки вдасться встановити зв’язок із Іриною Копотун, ми залюбки надамо можливість висловитись і їй.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора