Догори
Дати відгук

Сім продуктів, які руйнують наші зуби

Багато звичайних продуктів можуть бути шкідливі не менше, а часом і більше, ніж цукерки. Сім звичних продуктів, які руйнують зуби.

2 хв на прочитання29 Серпня 2021, 06:50
Фото:
GoodFon Фото: GoodFon
Поділитись:

Стоматологи кажуть, що оболонка зерен кукурудзи, застрягає між зубами, може привести до серйозного ураження ясен. Крім того, її гострі краї можуть травмувати ясна і м'які тканини ротової порожнини і викликати запалення. Якщо немає бажання повністю відмовитися від попкорну, варто вибирати максимально натуральні, без карамелі, барвників і підсолоджувачів. І відразу після їжі полоскати рот і чистити проміжки між зубами зубною ниткою.

Сухофрукти

Корисний продукт для всього нашого тіла, але не для зубів. В першу чергу, через високу концентрацію фруктового цукру, яка руйнує зубну емаль. Крім того, липкий чорнослив, курага або фініки потрапляють у мікротріщини емалі, заповнюють їх - і розширюють пошкодження. Їжте сухофрукти, вони корисні, але не забувайте чистити зуби після їжі.

Солодкі кавові напої

Латте, капучино та інші кавові напої з додаванням сиропів, солодких вершків або цукру - найгірший вибір, який не схвалюють ні кардіологи, ні дієтологи, ні стоматологи. Слина - наш природний захисник від шкідливого зубного нальоту - перестає вироблятися протягом години після вживання цих напоїв - і цілих 60 хвилин зуби абсолютно беззахисні перед будь-якою зовнішньою загрозою.

Насіння

Звичка клацати насіння призводить до відколів емалі (особливо на передніх зубах), а також пошкоджень ясен (через мікротравми від гострого лушпиння). Крім того, тверді насіння створюють додаткове навантаження і можуть викликати деформацію зубів.

Гарячі напої з лимоном

Чай з лимоном або просто гаряча вода з лимонним соком - відмінні напої, які особливо актуальні в холодну пору року. Але не для зубів: підвищена кислотність руйнує емаль і навіть може призвести до її розчинення. Щоб цього уникнути, не зловживайте продуктами і напоями з підвищеною кислотністю і прополіскуйте рот, щоб змити з зубів надлишки кислоти.

Енергетичні напої 

Якщо дбаєте про здоров'я, краще зовсім забути про енергетиках: вони погано впливають на роботу серця, небезпечні для шлункового-кишкового тракту і можуть серйозно порушити обмін речовин. Також вони шкідливі для зубів: висока концентрація кислоти і цукру здатні за дуже короткий час зруйнувати зуби.

Консервовані фрукти

У них майже немає корисних вітамінів і мікроелементів, але зате дуже багато цукру, який не тільки погано впливає на наші судини, метаболізм і фігуру, але і псує зуби. Їжте краще свіжі фрукти.

Джерело: Медіа-Полісся

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.