Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Сільради проти підпалів: практики підтримують розширення повноважень

Сільради проти підпалів: практики підтримують розширення повноважень

Сьогодні право складати протоколи за спалювання трави мають лише екоінспектори, яких дуже мало

4 хв на прочитання09 Квітня 2020, 15:11
Поділитись:

У анонсованому Кабінетом Міністрів законопроєкті про посилення боротьби зі спалюванням рослинності крім підвищення штрафів пропонується розширити коло осіб, які можуть складати протоколи на порушників. Також новий законопроект дозволяє органам місцевого самоврядування розглядати ці протоколи та ухвалювати рішення про накладання штрафів за підсумками розгляду.

«Законопроєкт надає право адміністративним комісіям при виконавчих органах міських, сільських, селищних рад розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені, у тому числі, статтею 77-1 КУпАП. При цьому посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами  сільських, селищних, міських рад наділяються повноваженнями щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності», – зазначає міністр юстиції Денис Малюська.

 Практики-природоохоронці підтримують таку новацію.

«Адмінкомісії – це орган місцевого самоврядування, нехай виносить постанови про штрафи, не бачу в цьому проблеми. Чим більше органів буде задіяно тим більше буде вплив на порушників по цій статті», – сказав GreenPost начальник управління державного екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Олександр Позняков.


Довідка: на сьогодні право складати протоколи за статтею 77-1 Адмінкодексу (див нижче) мають право тільки державні та громадські екологічні інспектори, що зафіксовано у статті 255 ( Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення).

Протокол треба розглянути протягом двох місяців і накласти стягнення (у т.ч. це може бути штраф). Це визначено статтею 38 (Строки накладення адміністративного стягнення):

«Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення».

Право виносити постанови про накладання стягнення (у т.ч. штраф) за спалювання рослинності (ст. 77-1) на сьогодні має Державна екологічна інспекція. Ці повноваження надає їй стаття 242-1 (Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів).

«Якщо порушник не виконує постанову про стягнення штрафі і не платить його, то кошти стягують через Державну виконавчу службу у подвійному розмірі», – пояснив порядок стягнення штрафів Олександр Позняков.


Кодекс України про адміністративні правопорушення

Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відзначимо, Уряд підтримав розроблений Мін'юстом проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за самовільне випалювання рослинності або її залишків».  Відтак,  законопроект передадуть на розгляд відповідних комітетів та Верховної Ради України.   

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко