Шматок копченого м'яса шкідливіший за 50 викурених сигарет — дослідження
Справа не в самому м'ясі, а в тих речовинах, які використовуються для консервації готового продукту, і харчування худоби.
Надмірне вживання червоного м'яса і м'ясних продуктів може привести до розвитку онкологічних захворювань, проте головним фактором ризику є спосіб приготування. Про це не раз наголошували лікарі-онкологи.
Справа не в самому м'ясі, а в тих речовинах, які використовуються для консервації готового продукту, і харчування худоби. Вони мають накопичувальний ефект, що потім негативно позначається на здоров'ї. Зокрема, такі дослідження велися в контексті колоректального раку.
Також, дуже багато залежить від способу приготування. Наприклад, обсмажування на диму або копчення роблять шматок м'яса за токсичністю рівним 50 сигаретам.
Звісно, організму мало отримувати їжу, яка йому не шкодить, він повинен отримувати їжу, яка приносить йому користь.
Дійсно, спосіб і місце приготування часто є визначальними. Для користі і безпеки добре використовувати електрогрилі, які не зіпсують смак м'яса, і не закоптять його до рівня розсадника небезпечних речовин.
А найбезпечніший спосіб - готувати на пару.
Існує дослідження, згідно з яким вживання 80 грамів м'яса в день підвищує ризик колоректального раку на 15%. А якщо мова йде про 20 грам у день, то ризики істотно нижче. Виходить, що 300-500 грамів червоного м'яса, приготованого без диму і смол в тиждень - це безпечно.
Тим часом, ніхто не відміняє той факт, що багата на білки їжа є дуже важливою частиною раціону людини, оскільки вона відіграє важливу роль у фізичному та психічному здоров’ї.
Хоча всі поживні речовини необхідні для здоров’я тіла, протеїн посідає ключове місце, коли йдеться про метаболічну активність, секрецію гормонів, формування і зміцнення м’язів та кісток.