Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Щороку 15 січня у всьому світі відзначається День народження Вікіпедії

Щороку 15 січня у всьому світі відзначається День народження Вікіпедії

Свою назву енциклопедія отримала від технології «віки (швидкий)»

2 хв на прочитання15 Січня 2024, 11:45
День народження Вікіпедії День народження Вікіпедії
Поділитись:

Щороку 15 січня у всьому світі відзначається День народження Вікіпедії - онлайн-енциклопедії, відкритої для вільного редагування. У 2021 році цей день став особливим, адже знаменита енциклопедія святкувала свою двадцяту річницю.

На початку свого існування Вікіпедія була створена як доповнення до вільної енциклопедії Nupedia, яку ведення здійснювали вчені з академічного середовища англійською мовою. Однак, Вікіпедія швидко переросла свого попередника та стала масштабним міжнародним проектом, що надає доступ до інформації на будь-який тематичний запит. Час швидко летить, тому важливо пам'ятати про такі події та вшановувати їх.

Цікаво, що свою назву енциклопедія отримала від технології «віки (швидкий)», яка використовується для її реалізації, за допомогою якої користувачі можуть самостійно змінювати структуру і вміст сайту. Запустили проект філософ Ларрі Сенгер та фінансист Джиммі Вейлз із США.

Сьогодні можна сміливо сказати, що Вікіпедія вважається найбільшим і найбільш популярним довідником в Інтернеті, при цьому в низці країн ті чи інші сторінки онлайн-енциклопедії блокувалися. Уявляєте?

Згідно з деякими джерелами, Вікіпедія є сьомим за відвідуваністю сайтом у світі. До речі, на запити в Google Вікіпедія висвічується першою, оскільки її керівники та керівники Google підписали відповідну спільну угоду.

Крім наукових статей у Вікіпедії, сьогодні можна знайти й ті, що просто розповідають цікаві факти, які розширюють кругозір, а іноді й піднімають настрій. Можна Вікіпедію вважати навіть кулінарною книгою. У ній, наприклад, є стаття, в якій перелічені рецепти бутербродів з усього світу.

У День народження Вікіпедії бажаємо Вам частіше звертатися до неї за знаннями, які безперечно стануть у нагоді в житті, а самій енциклопедії ще більше корисних статей, які, безумовно, багатьом прибавляють розуму, а це ДУЖЕ сьогодні важливо в нашому непростому житті!

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.